Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест иска оставката на служебния екоминистър

14 юни 2024, 07:47 часа • 2038 прочитания

Протест с искане на незабавната оставка на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров ще се проведе пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде БНР. Протестът се организира от сдружение "Балканка" и е под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!".

Още: "Няма да има отклонение": Смяна на властта и в министерството на околната среда (СНИМКА)

Протестът

От сдружението припомнят замърсяванията на река Драговищица от мините Подвирови и Грот в Босилеградско, които тровят водите на всички притоци на реката, която идва от Сърбия и тече през Кюстендилския край в България, за да се влее в Струма.

Водите на Драговищица и на Струма се използват за напояване в овощната градина на България в Кюстендилско, а питейните кладенци за Кюстендил се намират при вливането на Драговищица в Струма.

Срещу непрекъснатото отравяне на Караманичката река досега имаше протести в София пред МОСВ и в Босилеград пред общината.

Сега предстои разширение на мината Подвирови и изграждане на нова мина Поповица в непосредствена близост до Подвирови в района на село Караманица, Босилеградско, Сърбия.

Още: Кой е Петър Димитров - кандидатът на Димитър Главчев за служебен министър на околната среда и водите?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес