Протест на автоинструктори блокира центъра на София

5389
Протест на автоинструктори блокира центъра на София
Снимка: БГНЕС

Автоинструктори от цялата страна излизат на национален митинг от 13.00 ч. във вторник на площад пл. „Батенберг“ в София, предаде БГНЕС. Протестът се организира от Националния автоинструкторски съюз, от Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 г. за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите (GPS). Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема, пишат от СБА.

Автоинструктори ще протестират срещу промените в шофьорските курсове

Автоинструктори от цялата страна ще вземат участие в национален протест на 14 януари (вторник)  от 13:00 часа на пл.“Княз Ал...

Договорът за изработка на системата е подписан в момент, в който работната група по обсъждане на промените все още не е приключила своята работа. Междувременно, фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори, обясняват от СБА.

Националният протест е поредна стъпка срещу въвеждането на допълнителна тежест за автоинструкторите и обучаващите се шофьори, след като през декември бяха събрани близо 1000 подписа на автоинструктори срещу промените.

БГНЕС припомня, че на 30 декември 2019 г. промените в наредбата за провеждане на изпитите за бъдещите шофьори бяха публикувани за обществено обсъждане. От тях стана ясно, че GPS система вече ще определя маршрута, по който ще карат кандидат-шофьорите по време на практическата част от изпита, а не изпитващия, както досега.

Според текстовете на наредбата чрез въвеждането на GPS системата, която да определя маршрута на изпита, ще се ограничи субективният фактор при избор на трасето от страна на изпитващия. Не на това мнение обаче са инструкторите. Те смятат, че напротив, точно въвеждането на GPS устройствата ще „даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема“.

Автоинструктори от цялата страна се стягат за мащабен протест

От Института за пътна безопасност подкрепят националната стачка на автоинструкторите и твърдят, че на 14 януари в София ще се проведе н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Kaufland с три отличия от годишните награди „Златно сърце“

Отиде си Биляна Томова - обичан преподавател и медиен експерт

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com