Протест пред български посолства за забраната на ферми за кожи

3029
Протест пред български посолства за забраната на ферми за кожи
Снимка: Сдружение "КАЖИ"

В 7 европейски столици 10 световно известни организации за защита на животните проведоха демонстрации пред български посолства. Акциите са се провели на 19 ноември и са израз на международна подкрепа за внесения в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за ценни кожи, съобщават от Сдружение КАЖИ. Демонстрации са били проведени в Лондон, Братислава, Рига, Киев, Хелзинки и Загреб.

“С днешната демонстрация, изразяваме своята подкрепа за прекратяване на фермите за ценни кожи в България. Да се отглеждат диви животни като лисици и норки в тесни, телени клетки през целия им живот, само за да бъдат убити в газови камери и одрани за мода е практика, която няма място в 21-ви век.”, гласи писмото до българските посланици от участниците в демонстрациите.

Готвят протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19 октомври ще има протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи. Това ...

Внесеният през септемери проект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност предвижда да се забрани “отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”. В мотивите към него са назовани и редица други проблеми с фермите за ценни кожи. Сред тях са негативният ефект върху околната среда, биоразнообразието, както и върху качеството на живот, поминъка и здравето на местните хора, живеещи около фермите.

През октомври първата парламентарна комисия го прие на първо четене. На 21 ноември от 14:30 ч. парламентарната комисия по околната среда също ще разгледа и гласува забраната. Основни мотиви в законопроекта са жестокостта към животните, отглеждани и убивани само заради кожите им, и обществените нагласи.

Организациите, взели участие в демонстрациите пред българските посолства, са Humane Society International, Respect for Animals, Four Paws, Open Cages, Humánny pokrok, UAnimals, EVA, Animal Friends Croatia и Dzīvnieku brīvība.

"Още една година смърт" - протест за забрана на фермите за ценни кожи

Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“ ще се проведе пред вратите на Министерски с...

На 29 ноември в София ще се проведе шествие за забрана на фермите за кожи. Организира се по повод Световния петък без кожи от сдружение КАЖИ и Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи. Шествието ще започне от 18 ч. от градинката до Парламента и ще продължи до “триъгълника на властта” между Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Там събитието ще се обедини с Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и у нас по същото време на 29 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com