Протестиращи искат Румен Радев да сезира КС за избора на Иван Гешев

5915
Протестиращи искат Румен Радев да сезира КС за избора на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор се състоя в центъра на София, предаде БГНЕС.

Неправителствената организация "Инициатива правосъдие за всеки" и гражданско сдружение "Боец" организираха шествие до президентството с настояване държавният глава Румен Радев да сезира Конституционния съд заради прегласуването на Гешев за обвинител номер едно от висшите магистрати през миналата седмица.

„От президента искаме да упражни своите конституционни правомощия и според нашата гледна точка задължения. На първо място да поиска яснота от Конституционния съд да разтълкува нормата на чл. 129 ал. 2 от Конституцията на Република България. И освен това да се възползва от конституционното си правомощие да възобнови дискусията и дебата в България относно ролята на правосъдието, ролята на прокуратурата в правосъдието и бъдещето на правосъдието като гарант за добруването ни като нация“, каза адвокат Емил Георгиев, който е член на „Правосъдие за всеки“.

Припомняме, че гражданите протестират от лятото и с искания за прозрачна процедура по избор на главен прокурор.

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

Усещането ми от думите на г-н Гешев към мен бе за заплаха. Начинът, по който беше направено изказването му, препратката бе недвусмислен...

Има обаче сериозни твърдения, че КС всъщност вече е решил въпроса. Става въпрос за дело номер 2 от 2002 година, по което се търси становище какви са правомощията на президента при назначаването на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС). В решението е записано: "Назначаването и освобождаването на лицата по чл. 98, т. 6, чл. 100, ал. 2 и чл. 129, ал. 2 (тук е уредено назначаването на "тримата големи" в съдебната система) от Конституцията става с указ на президента, който единствено може да бъде атакуван за противоконституционност пред Конституционния съд".

Интересното е, че по това дело има трима съдии с особено мнение, като правят впечатление мненията на съдия Тодор Тодоров и съдия Румен Янков. Тодоров е на позиция, че президентът не може да откаже да издаде указ за назначаване на главен прокурор след повторно предложение на ВСС на кандидатура. Янков обаче смята, че указът на президента може да бъде оспорен във ВАС, защото той е административен акт и ВАС може да разглежда законосъобразността му.

Идеята на Инициатива "Правосъдие за всеки" е да бъде сезиран КС, за да каже дали президентът не може да откаже назначение на главен прокурор "при повторно предложение" в смисъл какво значи "повторно предложение" - само второто гласуване на ВСС или започване на изцяло нова процедура по избор, от самото начало, с издигане и на други кандидатури. Ако е вторият вариант, то повторното решение на ВСС може да се върне заради неизпълнение на заложената в Конституцията процедура, тъй като самата процедура по избор на главния прокурор не е започната от самото начало.

Мнението на Иван Гешев

64 съдии искат дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

64 съдии от страната в отворено писмо изразиха дълбокото си възмущение от поведението новоизбрания прокурор Иван Гешев и на правосъдния...

60-80 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам на улицата 120 роднини и приятели, ако поискам. Всеки защитава нещо, което прецени. Така Иван Гешев, цитиран от "Дневник", коментира в Русе гражданското недоволство срещу него.

По думите му нека хората преценят кое е добро и кое е лошо. "Няма начин и не е нормално всички да харесват главния прокурор, това ще значи, че той не си върши работата", отбеляза още Гешев.

Според него някой не иска прокуратурата да си върши нормално работата и затова инспирира протести. Въпреки това Гешев каза, че всеки има право да изразява гражданската си позиция.

Знаете, миналия четвъртък Висшият съдебен съвет даде за втори път сериозна подкрепа на Иван Гешев и го избра за обвинител номер едно на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com