Проверки по пазарите дали се спазват противоепидемичните мерки

2984
Проверки по пазарите дали се спазват противоепидемичните мерки
Снимка: БГНЕС

След започналите проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския транспорт, от днес на прицел на инспекторите са и пазарите. Проверките започнаха от „Женския пазар“ и ще продължат и в останалите пазари в града, като краен срок за тях няма да има, предаде БГНЕС.

„По заповед на кмета ще проверяваме дали се спазва заповедта за организация на дейността на пазарите и ще се проверява в закритите помещения дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването от гледна точка на носенето на предпазни средства и отстояния“, обясни зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който също присъстваше на проверката.

На въпрос на БГНЕС той обясни, че инспекторите ще следят дали има подходи по пазарите, дали има дезинфектанти и дали в закритите помещения се носят маски или шлемове, както и да се спазват отстояния.

РЗИ Кърджали започва проверки за спазване на противоепидемичните мерки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали завишава контрола за спазване на противоепидемичните мерки в условия на зараза с коронавирус....

„Ако има нарушения ще бъдат наказвани. Глобата ще бъде за този, който е в нарушение“, заяви той и увери, че глобите не са никак малко и ще се налагат безкомпромисно.

От думите му стана ясно, че проверяващи има от Дирекция „Икономика на търговската дейност“, „Общинска полиция“ и „Столичен инспекторат“.

Барбалов беше категоричен и по отношение на това, че на този етап не се обмисля затварянето на пазарите и добави, че проверката на пазара е изненадваща и никой не е бил предупреден.

Изпълнителният директор на пазари „Възраждане“, който стопанисва „Женския пазар“ Драгомир Димитров каза, че се съобразяват с всички правила и те стриктно се спазват.

„Пазарът трябва да има един вход и един изход и ние сме се съобразили с това. Осигурили сме еднопосочно движение, дистанция между хората, осигурили сме дезинфектанти“, заяви той.

Акция в метрото: Носят ли пътниците предпазни маски?

Акциите по проверки за носене на маски, съгласно указанията на министъра продължават. По молба на кмета на Столичната община интензитет...

На въпрос на БГНЕС дали не може да се отвори още едно място за влизане и излизане от пазара, Димитров каза, че това не е възможно.

„Ако няма огради хората дори няма да се струпват в средата. Заповедта не е пригодена специално за „Женския пазар“, тя е за всички пазари и ние я спазваме. За съжаление има своите недостатъци“, коментира директорът.

Елиза Димова пазарува зимнина. Жената е ядосана, че преди появата на проверяващите не е имало обособен вход и Димова си е изнасяла касетките със зимнина от мястото, което е предназначено за вход.

„До преди 10 минути можеше да се излиза от входа, след 10 минути не може да се излиза. Ако има правила, тези правила не трябва ли да се спазват от сутринта, от отварянето на пазара“, попита тя и сподели, че необходимостта да се обикаля целия пазар е абсурдна.

В края на проверката стана ясно, че не са били открити нарушители, но зам.-кметът настоя да се правят по-задълбочени инспекции на затворените обекти и коментира, че ако сега не са открити нарушители, то не означава, че няма такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com