Пушачите заслужават да знаят за бездимните алтернативи

3475
Пушачите заслужават да знаят за бездимните алтернативи
Снимка: Филип Морис Интернешънъл

С провокативни въпроси към Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България, за мисията на компанията за бъдеще без дим.

Г-жо Джевелекова, вие инвестирате много в научни изследвания, клинични проучвания и технологии. Смятате ли, че потребителите вярват, че сте сериозни или гледат на това като нов маркетингов трик?

Вярно е, че в днешния свят общественото пространство е пренаситено с всякаква информация, включително псевдонаука, фалшиви новини, "хейт" в социалните медии, повърхностни предположения и др.

Малко са хората, които четат подробно самите научни изследвания, проверяват източниците и анализират детайлите. Това е проблем, както за самите потребители, така и за компания като нашата, но е вярно и това, че обществото и потребителите очакват все повече проучвания и доказателства, че нашите бездимни продукти са по-малко вредни от цигарите – както преди пускането им на пазара, така и след това.

83% от хората по света смятат, че пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат, трябва да имат достъп до точна информация за бездимните алтернативи, показва проучване, проведено от агенция Povaddo в 13 държави. В България близо 80% от хората споделят същото, според паралелно проведено проучване в страната.

Все повече правителства, регулаторни органи и здравни институции вземат предвид научните данни, когато създават новата регулаторна среда. Няма как това да е маркетингов трик, когато Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA) издава разрешение за продажба на нашата система за нагряване на тютюн в САЩ, определяйки я като "подходяща за общественото здраве" или когато Институтът за оценка на риска на Германия (BFR) потвърждава, че аерозолът от нашите бездимни продукти е със значително по-ниски концентрации на вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Преди седмици Филип Морис Интернешънъл сключи споразумение с южнокорейската компания KT&G за дистрибуция на корейски бездимни изделия. Разкажете ни повече за сделката?

Целта ни е всички пълнолетни пушачи по света, които в противен случай биха продължили да пушат, да преминат възможно най-скоро на по-добри бездимни алтернативи и да се откажат от цигарите.

Споразумението на ФМИ с корейската водеща тютюнева компания KT&G цели именно изпълнението на тази цел. То е първоначален срок от три години и дава права на ФМИ да осъществява дистрибуцията на съществуващите бездимни продукти на KT&G и техни последващи нови версии. Бездимните продуктови платформи на KT&G включват системи за нагряване на тютюн , хибридни технологии, комбиниращи нагряване на тютюна и електронни изпарители, и електронни цигари.

От момента, в който пуснахте своите нагреваеми тютюневи изделия, вие все повтаряте, че те са по-добра алтернатива на пушенето на цигари и че пушачите на цигари, които не биха се отказали от тях, трябва да преминат на тези по-добри алтернативи. Как ще убедите хората, че наистина сте загрижени за пушачите на цигари?

Пушенето на цигари е доказан проблем на общественото здраве, на който трябва да се намери решение. Ограниченията, регулациите и информацията за вредата и заболяванията, дължащи се на пушенето, адресират проблема. Но трябват и още по-ефективни практически действия. Много от нас имат близки, които пушат цигари и голямото мнозинство от тях всъщност не могат или не искат да спрат, и те ще продължат да пушат в бъдеще. Ние вярваме, че тези хора заслужават да имат информация за по-добри алтернативи без дим и достъп до такива продукти.  И да, като им предлагаме такива алтернативи, ние показваме на практика, че сме загрижени за пушачите. Това, според нас, е реално, прагматично решение на сериозен обществен проблем, което допълва действията на регулаторните органи и експертите по обществено здраве.

Кубът - научноизследователският център на Филип Морис Интернешънъл в Нюшател, Швейцария

Само за няколко години от пускането на устройството ни с нагряване на тютюн IQOS, вече близо 14 милиона пълнолетни пушачи по света са избрали да преминат на него. От тях близо 10 милиона са спрели напълно цигарите. Това за нас е окуражаващо, че можем да постигнем поставената цел за бъдеще без цигарен дим.

Въпросът е, ако освен отговорните тютюневи компании, има и други страни, които могат да предприемат стъпки за намаляване на вредата за пушачите, тогава защо не го правят?

Как може да сте сигурни, че ако пушачите заменят цигарите с вашите бездимни изделия, това ще е по-добре за тях в дългосрочен план?

Този въпрос е валиден за всяка иновация - дали днес знаем, че иновативният продукт ще бъде по-добър в бъдеще от използвания преди това продукт. В духа на откровеността ще кажа, че нито един производител на иновативен продукт не може да даде 100% гаранция, че няма да има и негативи. Затова трябва да разчитаме на науката и да продължаваме изследванията.

Освен това, ние посочваме многократно, че нашите продукти не са без риск и не трябва да попадат в ръцете на хора, които никога не са пушили или са спрели да пушат, на рискови групи като бременни жени и непълнолетни. Ние сме категорични и нашата позиция по този въпрос е твърда.

Но дори ако вземем някои от най-основните и базисни факти за нашите продукти, например че при нагряването, за разлика от горенето, не се образува дим, а той е главната причина за заболявания, свързани с пушенето, че няма твърди частици, или т.нар. катрани, и че няма негативно въздействие върху качеството на въздуха на закрито, виждаме че относителните ползи за общественото здраве в сравнение с пушенето не могат да бъдат обективно оспорени.   

Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com