Рашидов и Николай Овчаров защитиха "Пайнер"

25837
Рашидов и Николай Овчаров защитиха "Пайнер"

Министърът на културата Вежди Рашидов определи като "непочтена и жълта" дискусията за получените от фирма "Пайнер" евросредства, предаде БНР.

Рашидов заяви, че няма закон, който да забранява едно или друго изкуство при проектите по оперативни програми.

Мишо Шамара: Политиката в България е чалга

"Политиката в България е чалга, но какво да очакваме като ни управлява ретро мутра, фен на Лепа Брена", заяви рапърът Мишо Шамара, койт...

"И Халваджиян е взимал средства по тази програма, и Митовски е взимал, и братя Чучкови са взимали. Тази дискусия отново е жълта, медийна и непочтена. И не е вярно, че то пренебрегва или пък взима местото на голямото изкуство. Ако забелязвате, по медиите всяка сутрин всички канали говорят за нови премиери, за нови филми, за нови музеи. Върнахме дебата в сериозното изкуство. От тук нататък влизат на пазара, връщат се агресивно. Ами хленченето води до силата на чалгата. Има закони в държавата, не е честно подборно да обстрелваме и да убиваме хора. Ако има нарушение там, нека да се осъдят. Това е друго. Но той ги взима за техника, а не за художествен продукт и направете тази разлика", заяви той.

Фирма „Пайнер” не се занимава само с чалга музика, а отделя голямо внимание на културно-историческото наследство. Това каза пък археологът проф. Николай Овчаров. „Бих нарекъл скандала с европейските пари, спечелени от фирма „Пайнер Медиа” ООД, с хубавия оксиморон на Христо Ботев – „смешен плач”.

"Вече няколко дни наблюдавам как мастити интелектуалци вземат отношение и плюят по темата. Става дума за един европейски проект. Аз лично съм разработвал много такива проекти и знам колко трудно се правят те", каза още Овчаров, цитиран от Фокус.

Проектът е разработен по всички линии от собственика на фирмата и никой не му го е дал наготово, каза Овчаров. „Нещата се представят много едностранчиво, защото фирма „Пайнер” не се занимава само с чалга; освен чалгата - има цял канал, който излъчва само народна музика. Нещо, което никой не каза тези дни е, че телевизия „Планета” е една от малкото телевизии, които отделят огромно влияние на културните и историческите забележителности в страната”, каза още Овчаров.

Калфин: Виновна за европарите за фолкпевици, е държавата

Това, че е скандално излезе и по световните агенции. Не е виновен този, който е получил парите, има конкурс. А този, който е поставил п...

„Телевизията има специална рубрика, която се казва „Бащино огнище”, посветена именно на културния туризъм, културните паметници, археологическите проучвания. Миналата година водещата на „Бащино огнище”- Галя Жекова беше единодушно избрана и наградена от Националния археологически институт за цялостната си продукция и представянето на българското културно-историческо наследство. Правят и доста целенасочени филми, лично аз съм правил 2 - 3 филма с тях - за „Перперикон” и други паметници. В тази телевизия археолозите намират добър прием”, поясни още той.

По думите му действията на собственика на телевизия „Планета” трябва да бъдат поощрени, тъй като с тези пари ще бъде закупена нова техника, с която ще могат да се правят професионални филми, по отношение не само на музиката, но и на културно-историческото наследство на България.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com