Ремонтират пътя до Своге, може и да има конфликт на интереси с пробите на асфалта

2923
Ремонтират пътя до Своге, може и да има конфликт на интереси с пробите на асфалта
Снимка: БГНЕС

Фирмите от консорциума "Трейс Своге", които ремонтираха пътя на който загинаха 17 души, са започнали отстраняването на дефектите по строежа на пътя. Това съобщи регионалният министър Николай Нанков.

Двете фирми в холдинга са "Трейс груп холд", която е правила участъка около Своге и "Мегаинвест холд". Гаранция на пътя изтича през декември, а вчера Нанков каза, че фирмата отказва да ремонтира за своя сметка няколко пъти и може да се наложи ремонтът да се направи за сметка на пътната агенция.

Нанков: АПИ ще отремонтира участъка от катастрофата край Своге

На 27 август УС на АПИ взима решение за отремонтиране за тяхна сметка на участъци, които са компрометирани по трасето. Изключение е уча...

"Наистина това е след дъжд качулка... Не искам да си мисля, че трагичното събитие доведе до съвестта на някои хора", каза днес Нанков.

Асфалтът в участъка в Своге, на който стана катастрофата, съдържа варовик, който има свойствата да се полира при употреба, според резултатите от проба на асфалта станали готови вчера. Съгласно нормативите този материал е недопустим за слагане в износващата част на асфалта.

През 2014 г. рецептата за асфалта в участъка е одобрена от АПИ след проба изследвана от частна фирма в Стара Загора. Там е седалището и на "Трейс". Първоначално Нанков не искаше да коментира дали е възможен конфликт на интереси между лабораторията и изпълнителя на ремонта. "Да, възможно е", каза все пак регионалния министър.

"Досега не съм споменавал имена нито на фирми, нито на лаборатории. Те ще бъдат изнесени от процесуално-следствените органи. Това е тяхно задължение и няма как да навляза в този тип подробности", заяви Нанков на въпрос коя е лабораторията, изследвала настилката, в която се оказа, че има варовик, по време на брифинг в Министерския съвет.

Властта ще бори войната по пътищата с нов орган

Всички служби в държавата, които имат отношение към пътната безопасност, ще се консолидират в една структура. Това съобщи след среща в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com