Ремонтът на църквата "Св. Стефан" в Истанбул ще струва $2 млн.

9260
Ремонтът на църквата "Св. Стефан" в Истанбул ще струва $2 млн.

Целият ремонт на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул ще струва 2 милиона долара. Това стана ясно от срещата на българския външен министър Николай Младенов с представители на Българското църковно настоятелство в Истанбул, предаде БГНЕС.

Първата фаза на ремонта е струвала 1 милион долара, съобщи председателят на Управителния съвет на фондацията на Православната църква на Българската Екзархия в Истанбул Васил Лязе. Той се финансира от турската държава във връзка с кандидатурата на Истанбул за културна столица на Европа, уточни Николай Младенов.

Тази сутрин Владимир Лязе и Димитър Атанасов, член на Българската екзархия в Истанбул, бяха наградени от президента Росен Плевнелиев с орден Св. Св. Кирил и Методий.

Николай Младенов връчи на заместник-председателя на фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул Любен Чалмов и на ковчежника на настоятелството Милко Печатиков най-високото отличие на Министерството на външните работи - Златна лаврова клонка. Цариградските българи, от своя страна, подариха на министъра изящна турска чиния.

Васил Лязе изрази желанието на настоятелството да има свое училище в Истанбул, в което да се учат българските деца. Николай Младенов заяви, че българската държава има имоти в Истанбул, които могат да се използват за училище. Той изрази желанието си то да бъде съчетано и с работещ Български културен център и допълни, че му предстоят разговори с премиера по този въпрос. Той е обсъдил с представителите на Екзархията начина, по който да се възстанови работата на българското училище и да се създадат условия децата на българите, които от поколения живеят в Истанбул, да получават стипендии, за да се учат в България.

"Ние, Настоятелството, и Външно министерство сме едно семейство. Нашите болки само Външно министерство ги разбира", изтъкна от своя страна Димитър Атанасов.

Николай Младенов заяви, че има 53 имота на настоятелството, които биха могли да бъдат възстановени от турската държава. След промените в турския Закон за фондациите през 2011 г. са подадени 11 молби за възстановяване на имоти. Той допълни, че връщането на имоти не е междудържавен въпрос. Фондацията на Българската православна църква е турско юридическо лице и връщането на имотите се осъществява въз основа на промяна в турския закон, която предвижда възстановяване на имоти на религиозните общности, съществували в Османската империя и национализирани през 1936 г.

Българският външен министър каза още, че е било обсъдено как да се помогне на българите в Истанбул, останали "между пукнатините на историята". Това е малка група хора с българско гражданство, без право на достъп нито до турската, нито до българската социална система. Младенов изрази надежда, че ще се намери начин да се окаже помощ на тези хора, за да посрещнат достойно старините си.

Българският външен министър разкри и съвместна инициатива с настоятелството във връзка със 135-годишнината от Освобождението на България за издание на български, турски и английски език, което да описва историята на българската общност в съвременна Република Турция.

Редактор: Ая Косарова

Представители на цариградските българи пристигат в София

Българският външен министър Николай Младенов ще се срещне на 2 юли с ръководството на Българското църковно настоятелство в Истанбул, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com