Родителите на деца до 14 години, които учат онлайн, имат право на помощ от държавата

4017
Родителите на деца до 14 години, които учат онлайн, имат право на помощ от държавата
Снимка: Pixabay

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични, съобщиха от МТСП.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Конкретната й стойност се определя за всеки месец поотделно съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничения, които не могат да надхвърлят дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

В случай, че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния й размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете размерът на помощта е 162,50 лв., а за семейства с две деца - 243,75 лв.

Официално: Образователният министър издаде заповед за преминаване към онлайн обучение

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това...

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради Ковид-19, е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до края на месеца, следващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение.

От въвеждането на помощта през септември 2020 г. до момента от нея са се възползвали 53 294 семейства. С актуализацията на държавния бюджет бяха осигурени допълнително 30 млн. лв. за изплащане на целеви помощи за родители на деца до 14 години, с което общият бюджет на мярката за 2021 г. беше увеличен на 103 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com