Ромите се стягат за три дни Нова година

9169
Ромите се стягат за три дни Нова година
Банго Васили се отбелязва на 13, 14 и 15 януари

Банго Васил, Банго Васили, още и Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е циганската Нова година. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола, и по този начин ги спасил.

В Румъния: Цигански "бели якички" прахосват милиони от еврофондовете

Докато Брюксел пресира Букурещ да подобри условията на живот на ромите, стотици хиляди евро от фондовете на ЕС и на румънското правител...

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер - цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.

Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.

На 14-ти януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.

По повод празника от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" са организирали редица изяви на 13-ти януари. Ученици от 106 ОУ в София ще поздравяват и сурвакат в Регионалния инспекторат по образование на МОМН. По-късно през деня възпитаници на НУ "Христо Смирненски" в Бяла Слатина ще поздравят министъра на образованието проф. Сергей Игнатов, зам.-министър Петя Евтимова и зам.-министър Милена Дамянова. Ученици от ОУ "Васил Левски" в село Караджово, община Садово, пък ще посетят МВР и сурвакат министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, а ученици от ОУ "Св. Климент Охридски" от село Тишевица, област Враца, ще сурвакат министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще бъде сурвакан от ученици от НУ "Христо Смирненски" от Бяла Слатина.

Утре е Василица - Ромската Нова година

По традиция утре, 12 януари, от 17 ч. в Министерството на културата ще се състои празничен концерт по случай Василица – Ромската ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com