Ромски организации отново поискаха Министерство на малцинствата

27052
Ромски организации отново поискаха Министерство на малцинствата
Снимка: Getty Images / Guliver

Ромски представители за пореден път повдигна въпроса за Министерство на малцинствата. Представители на 30 организации са напуснали заседание на Министерски съвет по време на служебния премиер Марин Райков, защото били омерзени и не били чути. Това обяви журналистът Огнян Исаев в ефира на бтв.

В началото на декември роми окупираха Министерски съвет, а проявата им доведе до среща на представителите на 30-те организации, които напуснаха Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, с вицепремиера Зинаида Златанова.

Британски тв екип разпитва ромите в Столипиново дали ще ходят в Англия

Британски телевизионен екип е снимал миналата седмица в Столипиново - кварталът с най-многобройно ромско население в цяла Европа, сво...

След срещата Златанова заяви, че е изразила готовност за подобряване на комуникацията между правителството и ромските организации и призовала представителите на малцинството да възстановят участието си в съвета.

Тя обаче категорично им заявила, че не може да има отделно Министерство на малцинствата, което да отговаря за етносите у нас. Според нея всеки министър познава най-добре проблемите на етническите общности в сферата, за която отговаря.

"Напуснахме заседанието на Министерски съвет при служебния премиер Марин Райков, защото сме омерзени и обезверени от случващото се пред последните 20 години преход. След като ромите са част от държавата, въпросът е държавен. Нещата за нас са важни и ние искаме да ги обсъждаме и да ги поставим на дневен ред. В България в последно време станаха много сериозни катаклизми. Един от големите проблеми е този, че голяма част от гражданите не се чувстват представени. Ние отсъстваме от дебата за бъдещето на България, а не искаме да е така. Искаме промени в Конституцията, искаме да участваме и да дебатираме тези промени", обясни Исаев.

Не бе подмината и темата, че ромите настояват да има обучение в училищата на майчин език, където има концентрация на малцинства.

Златанова отказа на ромски организации, искащи етническо министерство

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова се срещна с 30 представители на ромски организации, напуснали Националния ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com