Росен Желязков: Очакваме 30 млн. лв. за автобусния сектор

2667
Росен Желязков: Очакваме 30 млн. лв. за автобусния сектор
Снимка: БГНЕС

Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешната кръгла маса, организирана от автобусния бранш. По думите му в края на миналата седмица, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и в диалог с Европейската комисия, е уточнявана мярка, насочена към автобусните превозвачи. Тя предвижда да бъдат целево прехвърлени 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, каза министърът.

Българската агенция за експортно застраховане ще поеме голяма част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите кредити от Българска банка за развитие. „Това на практика означава, че кредитите за ликвидност ще бъдат почти 100% обезпечени, за което благодаря на Българската агенция за експортно застраховане и на Българска банка за развитие“, допълни Желязков. Той отбеляза, че субсидиите и компенсациите, които се изплащат от държавата към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани своевременно.

Желязков: Търсим общ начин за помощ на автобусните превозвачи

Търсим общ подход за подпомагане на автобусните фирми, засегнати от икономическите последствия от пандемията COVID-19. Това заяви минис...

„По отношение на законодателните мерки, предстои заседание на транспортната комисия в Народното събрание. Вярвам че народните представители ще се справят с достойнство към очакванията на бранша“, каза още министърът. Той обяви, че срокът за доказване на финансова стабилност от фирмите е удължен с три месеца.

„Много сериозно внимание обръщаме и на ограничаването на вредното влияние на сивия сектор в автобусните превози. От днес започват комплексни проверки между ИА „Автомобилна администрация“, МВР и НАП в районите на ГКПП-тата за контрол на превозите на туристи и лица от нелицензирани превозвачи. Такива проверки ще се извършват и на летище София и на други места във вътрешността на страната. В ход е и процесът по приемането на промени в Закона за автомобилните превози, където тази тема е застъпена, като се работи и по инкриминирането на тази дейност“, обяви министър Росен Желязков.

Междувременно днес туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна излязоха на протест, за да алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието е изгубено след месеците на финансова агония, заради рестрикциите по време на извънредното положение, предаде БГНЕС.

"Нашият протест всъщност е зов за помощ, зов за диалог с правителството и за намиране на решения", обясни председателят на Национално сдружение "Случаен превоз" Радка Мандилова:

Росен Желязков: Ако Пакет Мобилност бъде приет, ще заведем дело в Европейския съд

Ако Пакетът Мобилност I бъде приет в настоящия му вид българската страна е заявила готовност да заведе дело в Люксембург пред съда на Е...

„Протестираме за втори път е рамките на един месец, тъй като положението в нашия бранш е изключително тежко. Предприятията са във финансов колапс, буквално вече в ситуация на неплатежоспособност от три месеца насам. И искаме подкрепа от държавата, която засега за съжаление не ни чува”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com