Росица Карамфилова: Кметът на Карлово не е обявил, че има бедствено или частично бедствено положение след наводненията

6713
Росица Карамфилова: Кметът на Карлово не е обявил, че има бедствено или частично бедствено положение след наводненията
Снимка: Министерски съвет

„Имахме сигнал за почистването на реките, които минават през селата Богдан и Каравелово - две от най-пострадалите села при наводнението от септември 2022 г. в Карловско. Установихме, че кметът на Община Карлово не е обявил, че има бедствено или частично бедствено положение. При нас няма постъпила преписка, разрешително за ползване на воден обект за поддържане проводимостта на речното легло. В същото време в реката имаше тежка техника и с верижни багери се изземваше инертен материал от коритото, който се транспортираше. Това е нарушение на кмета на Общината Емил Кабаиванов. Коритото трябва да бъде почистено, но си има ред”. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова пред "Нова нюз". 

По думите й първият извод, който са си направили от екоминистерството след наводнението в карловските села, е че синхронът и взаимодействието между институциите е от първостепенно значение. „При първите сигнали екипи обходиха коритата по поречието на река Стряма и наводнението в село Богдан го предрекохме 12 часа по-рано. Слава Богу, няма жертви. Но това дава сериозна индикация”, каза екоминистърът.

Правителствен транш от 12 млн. лв. за щетите в Карловско

Правителствен транш на обща стойност 11 826 244 получава Карлово за щетите от бедствието, което сполетя общината през септемв...

Росица Карамфилова заяви, че при язовир „Жребчево” е установено нерегламентирано източване през април. „Но след като взехме мерки, това спря. В края на напоителния сезон той бе напълнен около 32% сега е около 60%”, каза Росица Карамфилова.

По думите й с график за месец май от екоминистерството следят за обеми на язовири, които да не се надвишават, за да бъде поет очаквания воден поток. Това засяга язовирите „Огоста”, „Копринка”, „Кърджали”, „Студена” – последният е малък язовир, който снабдява Перник с вода. Има язовири, които ежеседмично се проверяват, заяви екоминистърът.

„В последните дни валя и за разлика от Централна Европа, се радваме на дъждове. Тази година е по-суха, язовирите са в задоволително състояние. Около 70% от 52-та язовира, които управлява министерството, са запълнени. През 2019-та и 2020-та също е имало такава запълваемост, което е много добро ниво. Питейните язовири, които под ръководството на нашето ведомство са 12, достигнахме обем от 78%, което е важно за населението. Ежедневно следим състоянието на язовирите и сме дали данните”, обясни състоянието с водните баланси министър Карамфилова.

По-рано през деня в парламента имаше изслушване във връзка с прединвестиционното проучване по трасето Монтана-София с тунел под Петрохан. „Процедурата започна през 2021 г. Този участък се слави с черна статистика”, каза Росица Карамфилова.

Проверка на Actualno: Как изглеждат селата Богдан и Каравелово месеци след потопа? (СНИМКИ)

Половин година след тежките наводнения в карловските села Богдан и Каравелово продължава възстановяването на инфраструктурата в населен...

Относно автомагистрала „Струма” министърът обяви, че не могат да приложат мерки за защита на животните, защото екозащитници в лицето на Андрей Ковачев обжалват процедурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com