Роумингът поевтинява още напролет

4550
Роумингът поевтинява още напролет
Снимка: Thinkstock/Guliver

От април догодина роумингът поевтинее още, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията пред „Фокус".

„Операторите ще бъдат в състояние да добавят малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар. Става дума за 5 евроцента на минута на повикване, 2 евроцента на SMS и 5 евроцента за пренос на данни. Тази такса за роуминг е около 75 % по-ниска от настоящия роуминг нива за изходящи повиквания и данни, което също един голям прогрес", каза той. По думите му паралелно ЕК започна изготвянето на анализ на пазара на роуминг.

ЕС с поредна стъпка за премахване на роуминга

Съветът на Европейския съюз одобри премахването на таксите за роуминг от средата на 2017-а г. Новият приет закон също включва разпоре...

Веселин Божков посочи, че това не е някакво политическо решение на регулаторите, били те европейски и национални. „Всичко трябва да стане на базата на научен анализ на пазара на роуминг в рамките на съюза. Този анализ цели да бъдат оценени нивото на разходите присъщи на роуминга, степента на сближаване на националните тарифи, защото знаете, че ние сме 28 държави, има специфични особености, ръст на потреблението, фактори, които ще обособят дефинирането на политиката за справедливото ползване, както казват европейците и устойчиво прилагане на роуминг на национални цени, без това да е в ущърб на националните, нито на останалите посетени пазари", обясни шефът на КРС.

По думите му е необходимо да се намери този баланс. „Националните рагулаторни органи, в това число и КРС и предприятията, предоставящи роуминг услуги, предоставиха данни и също така имат възможност да участват в консултациите, които ЕК ще провежда и тя ги е вече стартирала до края на февруари 2016 г. В този аспект до 15 юни 2015 г. въз основа на анализа и активното съдействие на органа на европейските рагулатори в областта на електронните съобщения ЕК следва да изготви законодателно предложение, след приемането на което би могло да се пристъпи към отпадането на надценките за роуминг в рамките на обемите, дефиниране в политиката за справедливото ползване", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!
Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Днес - 1 май 2024 г. - имен ден имат Еpмeнкo, Ермелина, Мая, Тамара. Честит имен ден! На този ден честваме Света Тамара. Тя била дъщеря на грузинския...