Румен Радев: Трябва да се избягват всякакви опити за подчиняване на Конституцията на партийни и лични интереси

2015
Румен Радев: Трябва да се избягват всякакви опити за подчиняване на Конституцията на партийни и лични интереси
Снимка: БГНЕС

"В исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и просперираща държава. Те разграничават отделните европейски страни, но и вдъхновяват нашия общ интеграционен проект". Това заяви президентът Румен Радев пред членовете на Европейската организация за публично право в Гърция, където изнесе лекция на тема „Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие“. Румен Радев е четвъртият президент от държава-членка на Европейския съюз, който изнася лекция в рамките на престижния форум, съобщиха от "Дондуков" 2, цитирани от БГНЕС.

Държавният глава определи свободата, демокрацията и човешките права като исторически цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви за благоденствието на днешните общества. "Това са най-високите достижения на нашата цивилизация и когато говорим за нашите ценности, трябва да признаем, че те не се прилагат перфектно и не се постигат напълно“, напомни Румен Радев. Президентът подчерта, че в днешния свят на непрестанни промени и несигурност защитата на човешките права остава морален компас за народите.

Радев и Мицотакис обсъдиха сигурноста, инвестициите и европейските перспективи на региона

Перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, насърчаване на взаимните инвестиции и сътрудничество...

"Историята е доказала, че за много политици е предизвикателство да управляват държавата демократично, оценявайки всяка крачка, която правят през призмата на защитата на свободата, човешките права и върховенството на закона“, посочи държавният глава. Европейските общества изискват днес всяко политическо решение да съответства на тези ръководни принципи и затова понякога изглежда, че страните в Европа са бавни и неефективни, докато световни или регионални сили, които не са обвързани или ограничени от нуждата да спазват тези принципи, са по-бързи и по-ефективни в краткосрочен план, когато взимат решения. Да се взимат навременни решения е понякога сложно, но човешкото развитие не е спринт, а маратон. Ние ще спечелим в дългосрочен план, тъй като имаме много по-силна морална основа, базирана на принципи“, посочи още Румен Радев.

Според държавния глава дебатът за това дали законодателството трябва да следва съществуващи социални процеси или те трябва да отчитат и спазват моралните принципи, на които се гради законодателството, има своя отговор и е в защитата на общочовешките ценности. "Законът трябва да насърчава и защитава тези ценности и това е висш обществен интерес“, подчерта президентът.

В изказването си на форума Румен Радев напомни и че в България продължава дебатът дали основният ни закон съответства на социалното и политическо развитие на страната.

"Имаме ли нужда от чисто нова Конституция или поправките в съществуващата ще бъдат достатъчни? Независимо какъв е подходът, трябва да се избягват всякакви опити за подчиняване на Конституцията спрямо институционални, партийни или лични интереси, като се пренебрегват ценностите на обществото“, заяви държавният глава.

Румен Радев отива в Гърция

Днес президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Република Гърция. В Атина българският държавен глава ще проведе срещи с президента ...

Президентът поздрави членовете на Европейската организация за публично право за тяхната благородна мисия да насърчават изучаването на публичното право в Европа и по света, с което заздравяват демократичните институции на страните и обществата, основани на права, задължения и избори, които се развиват и процъфтяват в рамките на правилата на публичното право. След края на своята лекция държавният глава връчи на организацията почетния знак на Президента на Републиката за нейния принос в утвърждаването на правовата държава.

Европейската организация за публично право провежда изследвания, обучения и специализации и организира стажантски програми за юристи, насочени към подобряване функционирането на демократичните институции. От създаването си досега организацията е подкрепила над 200 образователни, изследователски, обучителни, институционални и други дейности и е оказала помощ на демократични институции в над 70 държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com