С "Достатъчно" започна днешният протест в София*

22027
С "Достатъчно" започна днешният протест в София*

И към този част продължава протестът в столицата с искане за оставката на правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Стотици граждани са на Орлов мост, като няколко души са седнали на пътното платно. Хората скандират: „Утре пак” и „Всеки ден ще е така до победата”.

По асфалта в района на Орлов мост остават рисунки и надписи, адресирани към управляващите партии.
Полицията продължава да пренасочва движението, като колите на градския транспорт достигат до Орлов мост и се връщат обратно по маршрутите си.

Към 21.00 часа протестиращите с искане за оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски достигнаха Моста на влюбените в столицата. Бе блокирано  движението на кръстовището до моста. В началото на протестното шествие се движиха няколко полицаи с мотори и една патрулна кола.

По време на шествието протестиращите пяха Химна на България под акомпанимента на барабан и тъпан. Те развяват български знамена и скандират „Мафия”, „Оставка”, „Червени боклуци”.

Протестиращите приканваха минувачите и живущите в сградите около бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” да се включат в шествието. Сред протестиращите има и такива, които водят домашните си любимци, съобщи агенция Фокус.

Шулц хвали Станишев

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц категорично подкрепи лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, съобщи БГНЕС...

Протестиращите съвсем за кратко се спряха пред Народното събрание, където има метални ограждения пред сградата. До тях бяха застанали младежи, които носеха маски с лицата на Сергей Станишев и Георги Първанов и скандираха „Извини се, бе”.

Пред Народното събрание имаше друга форма на протест – палатков лагер, съобщи агенция Фокус.

През целия път от Министерски съвет участниците в шествието аплодираха полицаите, като на някои от тях бяха подарени бутилки с вода. Голяма част от протестните лозунги говорят за гражданското търпение, което е пред изчерпване. „Чуйте гласа на милионите, или ще усетите лакътя на народа” – тези думи бяха изписани на плакат с изображението на американския актьор Дуейн Джонсън, известен като Скалата.

Друг лозунг със същия мотив е „Тръгнете си сега с мир, не тествайте търпението – то не е безгранично”. Недоволните граждани скандират „Мафия”, „Оставка”, под звуците на барабан.

Деветият ден на протести започна пред сградата на президентството, където се събраха хиляди протестиращи срещу правителството на премиера Пламен Орешарски.  В началото на днешния протест двайсетина души бяха застанали на пътното платно пред Министерски съвет, издигайки български знамена и плакат, на който пише „Достатъчно!”.

Борисов: Ако Станишев се извини ще се върна в парламента

Готов съм да се върна в парламента, ако Станишев дойде и се извини, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна с председателя...

Плакатите днес гласят: „Контрадемокрация – това е философията на гражданите срещу вас – политиците”, „Полицията е с нас, преговаряме с армията”. Недоволните граждани скандират „Червени боклуци”.

Сред скандиранията се чува и звук на барабан. Към протеста се присъединиха и велосипедисти, които свиркат със клаксоните на колелетата си в подкрепа на протестиращите.

Полицаите носят жилетки, на които пише „Антиконфликт”.

 

Варна

Станишев: Няма да допуснем реванш

Основните ни документи на заседанието на ПЕС са свързани с различната политика на европейско ниво - за практическа реализация на въвежд...

Във Варна протестното шествие блокира кръстовището пред Катедралния храм. На мястото бе изиграно и хоро.

С викове „Червени боклуци”, „Долу ДПС”, „Долу БСП”, „Оставка”, „Избори” протестиращите в момента се движат по едното платно на бул. „Владислав Варненчик” в посока кварталите. Шествието се охранява от пеш и моторизирани части на полицията. Сред протестиращите е и Костадин Костадинов, лидер на Национален фронт за спасение на България за Варна и Добрич.

 

Пловдив

Около 2000 пловдивчани пяха Химна на България под Тунела по бул.”Цар Борис Трети Обединител”. С аплодисменти те посрещната двама, които се присъединиха към протеста с огромен транспарант с ликовете на Левски, Ботев, Раковски и Бенковски. В момента шествието се отправя към централата на БСП на ул. „Кръстьо Пастухов”, където за поредна вечер ще изразят негодуванието си и несъгласието си с кабинета Орешарски.

Проходът Шипка бе блокиран от протестиращи срещу кабинета "Орешарски"

Проходът Шипка е бил блокиран от 10:00 до 10:15 от протестиращи срещу кабинета „Орешарски”, съобщи агенция Фокус. Блокадат...


Велико Търново

Десетина души се събраха на протеста срещу правителството на премиера Пламен Орешарски пред паметника „Майка България” във Велико Търново, съобщи агенция Фокус. В деветия ден на протести малцината, които бяха излязли, останаха с непроменени искания – оставка на правителството. Сред другите искания на протестиращите бяха нови избори и приемане на нов изборен кодекс.

Протестиращите не скриха разочарованието си от това колко малко хора са решили да се присъединят към протеста. Освен обичайните искания, една дама заяви, че подкрепя протестите на жителите на Благоевград срещу новите областните управители. Според нея на днешния протест е трябвало да има много млади хора с гражданска позиция.

*Информацията е актуална към 22,48 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com