С коли с камери и специализиран софтуер ще се следи дали си платил пътна такса

5111
С коли с камери и специализиран софтуер ще се следи дали си платил пътна такса
Снимка: БГНЕС

Оборудвани с камери автомобили, описани като "високотехнологични", ще бъдат използвани за контрол що се отнася до плащането на винетки и ТОЛ такси. Колите ще могат и през деня, и през нощта да регистрират преминаващите превозни средства като разчитат техните номера, обясни пред БНТ Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков.

Освен камера, превозното средство ще разполага с таблет или лаптоп, където проверяващите ще могат да виждат улавяните от обектива на камерата автомобили. С помощта на камерата и специален софтуер ще бъде засичан регистрационния номер на автомобила, който трябва да е платил винетката и/или ТОЛ таксата - винетка за автомобил до 3,5 тона и такса за превозно средство над 3,5 тона.

Новата система за електронни винетки заби още на демонстрацията (СНИМКИ)

Новата система за издаване на електронни винетки заби още на демонстрацията. Днес тя беше официално представена пред журналисти, предав...

Колите на инспекторите ще са оборудвани и с ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи. "При желание и при спиране на пътя тези, които искат, могат с банкова карта да заплатят на място компенсаторна такса, ако са в нарушение", каза Радослав Николов. Той посочи още, че шофьорите не е задължително да бъдат отбивани за проверка на пътя, но когато се установи, че пътуват без валидна електронна винетка ще бъдат информирани за съответното нарушение по подобен начин, както в момента се получава известие за нарушенията на пътя от камерите на КАТ.

С дебитни или кредитни карти ще се купува от 1 януари 2019 година електронна винетка от терминалите за самообслужване, от уеб портал или от мобилно приложение. 500 ще са терминалите за самообслужване. Те ще са разположени на удобни за шофьорите места по републиканската мрежа, обясни още Николов. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Данните, които шофьорите ще трябва да въведат са регистрационният номер на автомобила, срокът за валидност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, и началната дата за стартирането ѝ. Последната стъпка, преди плащането, е потвърждаване на въведената информация.

С плащане в брой потребителите ще могат да купят електронна винетка като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа - бензиностанциите, офисите на областните пътни управления на АПИ и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com