САЩ: Преминаването на ГДБОП към ДАНС е довело до бездействие в борбата срещу наркотиците

27563
САЩ: Преминаването на ГДБОП към ДАНС е довело до бездействие в борбата срещу наркотиците
Снимка: БГНЕС

През 2013 година Българската главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) бе прехвърлена от министерството на вътрешните работи към Държавната агенция за национална сигурност. Тази институционална промяна представлява значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 година.

Отговорността за разследването на уличната наркотърговия остава в компетенциите на местната полиция, което означава в юрисдикцията на МВР, отбелязва документът.

Българският отбор в "Дакар" твърди, че се занимава само със спорт

"Не знам откъде тръгна цялата работа. Ние се занимаваме със спорт. Ходихме да представим България пред цял свят", заяви Пламен Николо...

Агенция „Митници”, която се намира под управлението на финансовото министерство, може да разследва трафика на наркотици през българските граници. В последните години обаче тя е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки (като цигари), отколкото за борба с трафика на наркотици. В резултат количествата на хероина, които са били иззети по границата на България в първите месеци на 2013 година, са били сравнително малки, подчертава Държавният департамент. Документът обаче допълва, че през август турските власти са задържали над 700 килограма хероин по границата на България с Турция, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин.

В доклада се посочва още, че през 2013 година българските власти са конфискували нови психоактивни вещества, включително над 80 килограма вещества при граничния пункт в Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com