СЕМ разпъна на кръст Кошлуков за държавните пари за БПЦ и предаването "Вяра и общество"

7670
СЕМ разпъна на кръст Кошлуков за държавните пари за БПЦ и предаването "Вяра и общество"
Снимка: БГНЕС

Изслушването на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков от Съвета за електронни медии (СЕМ) относно предаването "Вяра и общество" се превърна в доста интересен сблъсък – и то с председателя на СЕМ Бетина Жотева, както и СЕМ като цяло.

В пространно изложение, Кошлуков отправи много сериозни обвинения към водещия на предаването Горан Благоев. Той каза, че Благоев петни православието, което обаче беше оспорено от Жотева. "Не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена – по-скоро беше изразявано критично отношение към църквата и нейните земни представители и бяха зададени въпроси как те боравят с държавни средства", каза тя по адрес на Кошлуков. И попита как така в СЕМ са почнали да идват 10-12 дни след излъченото на 6 юни, 2020 година предаване „Вяра и общество” със заглавие "Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията" "масирани сигнали под индиго". От СЕМ изрично посочиха, че не виждат дисбаланс в това предаване на представени гледни точки.

АДФИ: БНТ с 18 млн. лв. дългове през 2018-а, сключвала е неизгодни договори

Предприети са незначителни мерки за подобряване на финансовата дисциплина от страна на ръководството на БНТ и са сключвани неизгодни за...

Иначе Кошлуков обвини Благоев в липса на безпристрастност и в едностранен поглед, защото канел приоритетно гости, критикуващи Българската православна църква (БПЦ). Конкретно генералният директор на БНТ посочи отец Дионисий, който бил най-чест гост - а това било все едно "Баневи да дават оценка на работата на прокуратурата" (бел. ред. - Баневи още не са осъдени). Генералният директор на БНТ дори стигна дотам да казва, че дори по времето на комунизма нямало такова "хулене" към православието – защото във "Вяра и общество" било казано, че има престъпен сговор между държава и църква и църквата станал брожка на ревера на държавата. Според Кошлуков, има набеждаване в престъпление, защото "тези монаси в Рилския манастир ще откраднат парите, които им отпускат от Министерския съвет". Той е убеден, че парите за тази година за Рилския манастир "са същите", както и в предишни години, но е представено все едно е нещо извънредно. Генералният директор попита и "как така" се правело внушение, че Бойко Борисов с държавни пари си купува гласове - заради Рилския манастир.

"Не може да се цитира Фейсбук в предаване и да се гради теза", подчерта Жотева.

"Няма как Българската православна църква да участва в предавания, които я хулят. Заради личният конфликт на един човек, БНТ не може да си изпълни обществената задача", заключи Кошлуков, който обясни как бил "антикомунист по убеждение" и бил достатъчно възрастен да помни "окарикатуряването на църквата". Той видя "хулене на вярата", защото имало епизод на "Вяра и общество” с представяне на светеца Александър Чудотворец, което според него е обида за вярата, и стигна до познатото "грантаджии" заради "похулване на вярата".

На изричен въпрос Кошлуков подчерта, че върху него няма външно влияние заради предаването. "Предаването "Вяра и общество" не е спряно, не мисля да го спирам", уточни генералният директор на БНТ. Той каза и, че не са спрени повторенията на предаването, като го определи за медийни лъжи. Бетина Жотева обаче отвърна, че не са лъжи, а в половината писма, получени в СЕМ, имало поздравления за Кошлуков, че е спрял предаването.

Всъщност нито един член на СЕМ не се съгласи, че във "Вяра и общество" е имало екстремна критика към БПЦ. А Розита Еленова напомни, че са всеизвестни случаите с "ролексите" и "лимузните" в БПЦ.

Спира емблематично предаване по БНТ, журналист с критики към Кошлуков

След 21 години в ефира на БНТ, на 28 декември, събота, бе излъчено последното издание от поредицата документални филми за личности от б...

Каква е съдбата на Горан Благоев - традиционната ми практика е да наказвам такива служители, не да ги уволнявам, коментира Кошлуков, с уточнение, че очаква от Благоев писмени обяснения. Той настоя, че "5 години в предаването" не е стъпвал митрополит, "заради личната война на един човек" с църквата. Според него, "Вяра и общество" е образователно-религиозно предаване, а не публицистично и щом не е публицистично, не може да се занимава с постановления на Министерския съвет.

На въпрос защо тогава БНТ допуска такова предаване, което не отговаря на лиценза, отговорът беше, че предполага, че директори преди него са си затваряли очите, защото е по-лесно и за да не си навлекат публичен натиск. "Взимам мерки с ясното съзнание, че ще се скарам с членове на СЕМ, с медии", посочи Кошлуков.

И още

Според Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), изглежда че Кошлуков атакува предаването заради интересите на БПЦ. Конкретно АЕЖ визира следното: "Дълбоко смущаващо е заявеното от Митрополит Гавриил: "За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 06.06.2020 под надслов "Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията".

Кошлуков ли е потърсил Синода или не, пита АЕЖ. И казва още: "Или дори по-лошо – търсене на съдействие от външна институция от страна на ръководството на медията за разправа с журналист. Логичното поведение би било ръководството на телевизията да стои зад журналистите, а не да търси помощ отвън, за да оказва натиск върху тях".

Синодът на поход срещу БНТ

Светият синод обяви бойкот на най-популярното тв предаване за православие -„Вяра и общество” на журналиста Горан Благоев по...

"Не бих искала да Ви питам имали ли сте среща със Синода", обърна внимание и Розита Еленова. "Сравнително рядко се виждам с тях, и то заради този сигнал - иначе не се виждам", отвърна Кошлуков.

По повод постъпващи в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) множество запитвания от журналисти уведомяваме, че в КЗД има подадени жалби срещу предаването "Вяра и общество" по БНТ и неговия водещ Горан Благоев с твърдения за дискриминационно отношение спрямо Българската православна църква. Работата по тези оплаквания ще продължи по установения законов ред, гласи официално съобщение на КЗД.

"Няма да ви глобим, защото няма нарушение на Закона за радио и телевизия", уточни в края Бетина Жотева по адрес на Кошлуков. А по адрес на "Вяра и общество" заключението ѝ беше, че "са престъпени етични норми". А Кошлуков така и не отговори конкретно кога ще вървят повторенията на "Вяра и общество" през лятото.

"Бъдете обективни, когато вземате решението за предаването", посъветва Жотева за финал. А след края на изслушването Кошлуков уточни, че "Вяра и общество" може да се върне като повторения в различен часови диапазон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com