СГП внесе обвинението срещу Октай Енимехмедов в съда

8710
СГП внесе обвинението срещу Октай Енимехмедов в съда

Днес, 09 юли 2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов, съобщиха от прокуратурата.

Обвиненията срещу Енимехмедов са следните:

1. На 19.01.2013 г., в гр.София,в "Национален дворец на културата" (НДК), при провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП "ДПС" е направил опит умишлено да умъртви представител на обществеността в лицето на Ахмед Доган (председател на ПП "ДПС") при изпълнение на функцията му – представяне на доклада на Председателя на ПП "ДПС". Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на г-н Доган. Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от г-н Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ - престъпление по чл. чл.116, ал.1, т.1 и т.9 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.2 вр. ал.1 НК.

2. На 19.01.2013 г., в гр.София, НДК, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. При провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП "ДПС" Енимехмедов се качил на представителната трибуна и прекъснал представянето на доклада на Председателя на ПП "ДПС" от Ахмед Доган, демонстративно насочвайки три пъти газов пистолет към главата на г-н Доган. Деянието се отличава с изключителна дързост, тъй като е извършено по време на провеждане на регламентирано, обществено мероприятие, в присъствие на официални лица, делегати, гости и отразено от средствата за масово осведомяване - престъпление по чл. 325 ал.2 вр. ал.1 НК.

Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана, подчертават от прокуратурата.

На драматичната VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари тази година имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. Докладът на Сокола в началото беше по-скоро философски, отколкото политически и труден за разбиране дори и от експерти по темата.

Ситуацията коренно се измени, когато млад мъж с пистолет се появи на трибуната – 25-годишният Октай Енимехмедов. Той излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си на конференцията и го насочи в главата на лидера на ДПС. Пистолетът обаче засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу Октай. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. Повдигнато му бе обвинен в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 29 януари Софийския градски съд го остави за постоянно в ареста. На 13 март Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com