Ще бъде ли осъдена държавата за милиони заради непродадени билети от Национална лотария?

25627
Ще бъде ли осъдена държавата за милиони заради непродадени билети от Национална лотария?
Снимка: iStock/Guliver

С публикуването в Държавен вестник на промените в Закона за хазарта се прекратява дейността на всички хазартни игри и лицензията за тяхното органициране става невалидна (бел. ред. - все още промените не са обнародвани, очаква се това да стане на 18 февруари). Така, според закона, моментни лотарийни игри ще могат да се организират само от държавата в лицето на Българския спортен тотализатор.

От няколко дни все по-често в медиите се появяват въпросите и опасенията на две категории хора – от една страна разпространителите, закупили лотарийни билети, за да ги продават в своите търговски обекти, и от друга – на спечелилите от Национална лотария, които все още не са получили печалбите си.

"Левски" получи предложение за нов спонсор, но при условие

Официално предложение за нов генерален спонсор получи "Левски“, като налице са и официални документи.  Има обаче и важно ус...

Търговци от страната твърдят пред БНР, че в техните обекти няма неизплатени печалби. За тях остава проблема с непродадените лотарийни билети, които те са платили предварително. Те искат диалог за решаване на проблема, но не изключват и възможността за протести. Пред Националното радио техни представители съобщиха, че всички собственици на 18 хиляди обекта от цялата страта обмислят да заведат колективен иск срещу държавата, но разговорите затова предстоят. Само в два региона на страната, в 600 обекта, търговците имат непродадени билети на стойност над 1 млн. лева.

“Тези хора нямат кой знае какви възможности по моя преценка. Законът влиза в тридневен срок от обнародването, което значи, ако утре бъде обнародван, четвъртък-петък той ще е влязъл в сила. От този момент се прекратява организирането на хазартни игри на всички оператори вън от Спортния тотализатор“, коментира адвокат Валя Гигова пред БНР.

“Организирането на игри обаче включва не само продажбата и разпространението и изплащането на печалби, от тоя момент насетне няма да могат се продават билетчета повече. Казано иначе тези търговци, които са си купили билети, аз не очаквах да чуя такава огромна сума, няма да могат повече да ги продават на трети лица - крайни потребители, които да печелят евентуално от тези билетчета. Изцяло безпредметна се оказва тяхната покупка“, уточни юристът.

“Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо“, каза още адвокат Гигова.

Юрист: Законът за хазарта е един от приетите на тъмно

Тони Димов е юрист, дипломиран в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2006 г. започва изследователският му интерес към механ...

Тя коментира възможностите за изплащане на печалбите на спечелилите от "Национална лотария". “Големият въпрос е дали промяната на правилата в законодателството е събитие, което изключва отговорността на самата "Национална лотария“, посочи още тя.

"Въпросът касае крайния потребител, който си е купил билетчето не за да го препродава на трети лица, а за да може сам да спечели. По отношение на тях законът е много кратък и казва – печалбите се изплащат по досегашния ред. Добре, ама как ще стане това – това е абсолютно невъзможно да се случи по две причини – първо с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че в рамките на организирането на игри се забранява изплащането на печалби. Освен всичко друго досега, както всички знаят, малките печалби се изплащаха точно в тези пунктове, където се продаваха самите билети. Това при положение, че в закона освен преходните правила, има изрично правило, че вече не могат да се продават и изплащат печалби в обекти, различни от тези, за които е издаден нарочен лиценз. Очевидно там, където си си купил билета, няма как да получиш печалбата“, коментира тя. 

До 1 март Комисията по хазарта ще направи анализ и оценка на неизплатените печалби от частните лотарии, съобщи след приемането на закона в. "24 часа", като се позовава на два свои независими източника. След това ще се реши как да се постъпи - дали държавата да поеме ангажимент за изплащането на сумите, или това да остане задължение изцяло на частниците, които са организирали игрите. Анализът на Комисията се налага, след като депутатите не приеха първоначалното предложение частните оператори да учредят банкова гаранция за изплащането на сумите след спирането на дейността им. Това означава, че печалбите ще се изплащат според общите условия на организатора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com