Ще бъде ли ремонтирана минералната баня в софийския кв. "Горна баня"?

11823
Ще бъде ли ремонтирана минералната баня в софийския кв. "Горна баня"?
Снимка: Дарина Лучанска

Старата минерална баня в квартал "Горна баня", която от десетилетия е изоставена, неотдавна смени собственика си, информира dnevnik.bg. Преди повече от месец държавата чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството я е прехвърлила безвъзмездно на Столична община. Какво ще последва от този акт - дали ще се възстанови балнеоложката дейност или ще я превърнат в музей, както стана с Централната минерална баня в София, питат се сега жителите на квартал "Горна баня".

Апостол Григоров отправи писмено запитване до Столична община, относно съдбата на банята. В отговор заместник-кметът по транспорт на София Дончо Барбалов посочва, че е възложено на общинската дирекция "Транспортна инфраструктура" да се отремонтира настилката на тротоарите на улиците, които са в близост до минералната баня. Но за нея в писмото няма уточнение.

А защо "Горна баня" да не стане град като "Банкя" и "Нови Искър"?

Столичният квартал "Горна баня" може да си има собствен кмет и управление, научи Actualno.com. Вариантът обаче не е да се отдели от "Ов...

Чрез пост във Фейсбук групата "Горна баня" заместник-кметът по култура - доцент Тодор Чобанов съобщава за прехвърлянето на собствеността на банята. Пак там той посочва и стъпките, които предстоят. "Ще изготвим и внесем при колегите възлагателно писмо за откриване на процедура за обществена поръчка за ремонта, както и писмо до Главния архитект за актуализация на устройствените решения на парка, съобразно новото имотно състояние на зоната", пише Чобанов.

Инициативен комитет от граждани на квартала от години търси начин да се реставрира сградата на банята. "Но не просто за хигиенни нужди, а с лечебна цел", изрично подчертават организаторите. Прехвърлянето на собствеността на банята от държавата на Столична община е крачка в тази посока. Проблемът е, че по-голямата част от дебита на двата минерални извора "Домус дере" и "Хазната", е даден на концесия на бутилираща компания.

От десетилетия горнобанската минерална вода е изнасяна в Англия, като много болници в Лондон пиеха само нея. Преди години в сградата на банята все още имаше балнеолечебен кабинет и вани, спомнят си жители на квартала. Сега вратите и прозорците са заковани, само от чучурите се лее ценната минерална вода. Дебитът им е едва 0.83 л/сек, напълно достатъчен за гражданите да си пълнят тубите, но не и да се възстанови балнеоложката дейност. Основният дебит на минералната вода е даден на концесия за бутилиране от Министерството на околната среда и водите за период до 2035 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...