Ще канонизират архиепископ Серафим Соболев

3300
Ще канонизират архиепископ Серафим Соболев

Канонизация на архиепископ Серафим (Соболев) ще има, реши Архиерейският събор на Руската православна църква.

Архиерейският събор е органът, на когото принадлежи най-висшата власт в РПЦ и последната инстанция, която трябваше да се произнесе по въпроса за канонизацията на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев).

Предлагат канонизиране на избити от турците карловци

Предложение за канонизиране на карловските мъченици, избити през време на „Страшното“ през 1877 г., внасят в Общинския съве...

320 архиереи на Руската православна църква се събраха за заседанието на събора на 1 и 2 февруари в залата на катедралния храм „Христос Спасител” в Москва, сред които по изключение, поради спецификата на въпроса за владика Серафим, бяха и архиереи представящи Българската православна църква – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит. След покана от страна на Руския патриарх Кирил, Св. Синод на БПЦ изпрати двамата архиереи, които участваха и в заседанията на Смесената комисия от духовници и експерти на РПЦ и БПЦ, през декември 2015 г. в София, съобщават от Светия синод.

Предстои тържественото прославление на архиепископ Серафим, който занапред ще наричаме „Софийски Чудотворец”.

Информация за датата и реда на прославлението ще бъдат оповестени след уточняването им.

Припомняме, че през декември бе съобщено, че патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети България през февруари 2016 г. Патриарх Кирил трябва да участва в тържествата по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, който е служил в руската църква "Свети Николай Чудотворец" в София. Серафим Соболев е един от най-обичаните и тачени руски духовници, които са развивали дейност извън Русия.

Арменската църква канонизира 1,5-те милиона жертви на геноцида

Арменската църква канонизира 1,5-те милиона арменски жертви на геноцида в Отоманска Турция отпреди век. Жертвите бяха обявени за светц...

Това ще бъде второто посещение на водача на Руската православна църква в България. Първото беше в края на април 2012 г., когато той посети София и Пловдив.

Кой е Серафим Соболев

Николай Борисович Соболев, както е неговото истинско име, е роден на 1 декември 1881 г. в Рязанска губерния на тогавашната Руска империя. След завършване на семинария през 1904 г. постъпва в Санктпетербургската духовна академия, която завършва през 1908 г. със степен кандидат на богословието. Към онова време е ръкоположен за йеромонах. След кратко преподаване в пастирското училище в Житомир, през 1909 г. о. Серафим става помощник-надзирател в Калужкото духовно училище, през 1911 г. е инспектор в духовната семинария в Кострома, а през 1912 г. става ректор на духовната семинария във Воронеж. Тук го заварва и революцията. През есента на 1919 г. архимандрит Серафим отива в Екатеринодар, а от там – в Крим. Тук, на 14.10.1920 г. е ръкоположен за епископ Любенски, викарий на Полтавска епархия. Скоро след своята хиротония епископ Серафим напуска Русия и от тогава животът на архипастира се свързва с емиграцията. Известно време преподава догматическо богословие в духовната школа на Константинополската патриаршия на о-в Халки.

В 1921 г. се състои назначаването на владиката за настоятел на храма на подворието „Св. Николай Чудотворец” в София. В същата година, с указ на патриарх Тихон, е назначен за управляващ руските енории в България с епископски титул Богучарски. До 1944 г. епископ Серафим, който от 1934 г. е архиепископ, се намира в юрисдикцията на Руската православна задгранична църква.

Започна канонизацията на папите Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ

На площада във Ватикана започна канонизацията на папите Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ. Церемонията има по-широк обществен отзвук, защото з...

В 1945 г. преминава към Московската патриаршия. През 1948 г. архиепископ Серафим участва във Всеправославното съвещание в Москва. Земният си път архипастирът завършва в деня на Тържеството на Православието (Неделя на Православието) на 26.2.1950 г., като сам предсказва отрано своята кончина. Неговият гроб се намира в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com