X
 
 

Ще останат ли без свещеници арменските църкви?

1022 1
photo of Ще останат ли без свещеници арменските църкви?
Снимка: Getty Images/Guliver
Арменската общност в страната се вдига на протест. Хора от няколко града от страната се събраха в Пловдив пред арменската църква. Те се притесняват, че църквите им ще останат без свещеници. От общо 17 храма – едва в 4 има духовници, съобщи BTV.

Медията разказва историята на един от тези четирима духовници - отец Храч. Той дошъл в България от Армения преди шест години, за да служи на арменската общност. Оставя новороденото си дете за няколко месеца. След няколкогодишна служба отецът не е сигурен дали ще запази поста си.

Арменците празнуват Коледа

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Армения е първата стран...

„Да си свещеник означава да си част от войнската армия на Господ, ние служим където ни изпратят. Тук намерих своя родина,своето второ отечество”, заяви отец Харч.

Варна трети месец е без духовник, а визата на този в Бургас не е удължена.По думите на протестиращите, този проблем ще превърне арменските църкви в музеи.

Хора от арменската общност винят за ситуацията Епархийския съвет и поискаха оставката им,защото са приели нов устав.

Според недоволните, той прогонва свещениците, защото не е каноничен. Притеснява ги и липсата на контрол върху разпореждането с имоти на църквата.

Папа Франциск: Избиването на арменци в Турция е геноцид

На специална религиозна служба в базиликата "Свети Петър" папа Франциск използва думата "геноцид" за избиването на арменци преди 100 г....

„Спекулира се с това, че духовниците са дошли да вземат имотите на арменската църква в България, да се подхожда така – признаваш устава, удължавам ти визата, не признаваш устава – не ти удължавам визата…на мен не ми е много лицеприятно”, коментира Мариам Гарабедян пред BTV.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...