Сийка Милева: Недопустими са атаки от представители на изпълнителната власт срещу независимата съдебна власт

5789
Сийка Милева: Недопустими са атаки от представители на изпълнителната власт срещу независимата съдебна власт
Снимка: БГНЕС

Остра реакция на прокуратурата след днешните критики на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по БНР за работата на държавното обвинение по т.нар. изборни дела. Негативните коментари и оценки на Рашков са определени като „опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата“.

Ето пълния текст на изявлението на говорителя на прокуратурата Сийка Милева:

"Върховна касационна прокуратура извърши анализ на постъпилите в Прокуратурата сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. Беше констатирано забавяне от страна на органите на МВР при сезирането и докладването на материали във връзка с евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите. Голяма част от получените докладни записки от МВР бяха непълни и не съдържаха достатъчно данни за извършено престъпление, което наложи възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори. Припомням, че съгласно действащото законодателство органите на МВР следва да изпълняват указанията, дадени им от съответните наблюдаващи прокурори, а не обратното. Поне така е според действащото законодателство на Република България, с което съм сигурна, че служебният министър на вътрешните работи е запознат, тъй като той е един от изтъкнатите представители на академичната общност и в частност в областта на наказателното право и процес.

Милева: Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборство между партиите

"Факт е, че разкриването на престъпления е в правомощията основно на МВР. Но е факт е, че са единици случаите в последните месеци, в ко...

Следва да се отбележи, че в периода непосредствено преди изборния ден, се наблюдава увеличение на опитите за неправомерно влияние върху изборния процес. В тази връзка очакваме подобряване на координацията и взаимодействието с МВР с цел да се гарантира провеждането на честни и прозрачни избори.

Считам, че проблемите в координацията между Прокуратурата и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите.

В една демократична и правова държава са недопустими атаки от представители на изпълнителната власт срещу представители на независимата съдебна власт, които уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Пример за това са призивите на служебния министър на вътрешните работи за налагане на дисциплинарни наказания и отстраняване на колеги, което застрашава принципите за разделение на властите и върховенството на правото в страната ни. Прокуратурата ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения съгласно закона.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт да се въздържат от подобни изказвания, защото само успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com