Симеон Славчев: Подмяната на историческата стойност на 3-ти март разделя още повече българите

6749
Симеон Славчев: Подмяната на историческата стойност на 3-ти март разделя още повече българите
Снимка: Симеон Славчев

Категорично се противопоставям на поредния опит да се подмени и пренапише българската история. Това е напълно целенасочено действие, което цели още по-силно да раздели и без това силно разделеното българско общество. Така коментира председателят на партия МИР Симеон Славчев предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията на България.

„3-ти март е денят, който обединява всички истински българи, така както са били обединени преди 145 години нашите предци, благодарение на които днес живеем в независима и свободна България. 3-ти март е една от най-важните ни исторически дати, защото подписването на Санстефанския мирен договор слага началото на Третата българска държава и то след пет века османско владичество в България“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че българската история е написана с кървави букви и че до подписването на Санстефанския мирен договор не би се стигнало без героичния подвиг на българските опълченци и решителната помощ на Руската армия.

„Свободата на България не би била възможна, ако към усилията на българските опълченци в решителен момент не се бе присъединила Руската армия. Тук е добре да припомним, че по време на Априлското въстание и последвалата го Цариградска конференция в подкрепа на каузата на българския народ за политическа независимост излизат водещи общественици от почти всички европейски страни, подчертавам европейски. Общественото мнение и отзвук след Априлското въстание е най-силно и радикално в Русия, което дава повод на 24 април 1877 г. император Александър II да издаде манифест, с който на практика Русия обявява война на Османската империя и слага началото на Руско-турската освободителна война“, заяви още Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР подчерта, че българската свобода е ставала възможна, защото революционната идея се е превърнала в национална кауза на всеки един българин.

„Всеки опит да се подмени и пренапише българската история е опит да се подмени националната кауза на предци ни за свободна и независима България. В българската история има много исторически дати и събития и категорично се противопоставям на опитите на политиците да разделят българското общество като ни внушават и налагат коя от тези дати и събития е по-важна от другите. Всички исторически дати и събития в история ни трябва да се почитат, защото нямаше как България да бъде свободна и независима без духа, волята, идеала, морала, ценностите и непримиримостта на нашите предци. Свободата на България не ни е подарена или откупена, както се правят днес опити за внушения и манипулации. Свободата на България е извоювана с кръвта на нашите предци, на които отдаваме почит по време на всяка една от историческите ни дати. Всеки опит на български политик или общественик да раздели българското общество трябва незабавно да бъде заклеймено, отхвърляно и да се счита за национално предателство“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Според него 3-ти март е доказал, че българите успяваме да постигнем целите си само тогава, когато сме единни.

„Днес България и българския народ имаме нужда не от умишлено и ново разделение, така както правят управляващите чрез предложените от тях промени в Конституцията, а от нова национална кауза, която да ни обедини. Изграждането на силна, социална и индустриална държава с проспериращ и щастлив български народ трябва да бъде нова ни национална кауза, но успеха и постигането на тази цел задължително минава през максимално съгласие и единение. Но за да се обединим първо трябва да се разграничим. Време е българите да се разграничат от националните предатели от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които със своето съвместно управление водят България към национална катастрофа. На България и трябва българско, а не евроатлантическо правителство. На България и трябва правителство, което да решава проблемите на българите и страната, а не да създава нови или да решава проблемите на чужди народи и държави. На България и трябва правителство, което да формира дневния си ред тук в България, а не в Брюксел, Вашингтон или в някое посолство и този дневен ред трябва да съвпада с дневния ред на българското общество. Сегашното правителство е пагубно за България и българския народ и незабавно трябва да подаде оставка. А ако не го направи десетки хиляди българи ще излезем пред Народното събрание и Министерски съвет и ще ги блокираме и няма да мръднем от там, докато не поддадат оставка“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com