Синодът на поход срещу БНТ

2682
Синодът на поход срещу БНТ

Светият синод обяви бойкот на най-популярното тв предаване за православие -„Вяра и общество” на журналиста Горан Благоев по БНТ.

Висшите духовници излязоха със специално решение, което забранява на архиереи и клирици да участват в него.

Те са изпратили писмо за това до генерални директор на БНТ Вяра Анкова Причините за забраната обаче не се покачват, пише „Телеграф”.

Св. Синод не одобрява входна такса за "Св. Ал. Невски"

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети си...

В началото на март в интернет се разпространи петиция срещу Горан Благоев, с която се настоява за отстраняването му от „Вяра и общество”. Недоволството на инициаторите й , които са анонимни, било провокирано от поредица предавания, излъчени непосредствено преди канонизирането на Свети Серафим.

В тях били изречени „редица клевети,отявлени спекулации и несъстоятелни внушения с цел да се оскверни името на светеца”. Инициаторите на подписката наричат водещия „адвокат на дявола” и подчертават, че „чрез похвати в духа на Дан Браун и жълтите издания злонамерени предположения се представят като „факти”- с очевидната цел да се окаля светостта”.

В петицията се посочва още, че „БНТ е обществена телевизия, а в България православието е признато от конституцията за „традиционно вероизповедание”.

Вчера ръководството на БНТ обяви, че приема решението на Светия Синод, но иска да разбере какви са мотивите, довели до него. „До настоящия момент Светият синод не е отправял критики относно работата на екипа на „Вяра и общество” и конкретно на неговия автор и водещ г-н Горан Благоев. По тази причина екипът на медията е изненадан от взетото решение”, се казва в писмото до патриарх Неофит, подписано от Вяра Анкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com