Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След земетресението край Асеновград: Защо системата BG-ALERT не предупреждава?

18 юни 2024, 16:51 часа • 5886 прочитания

Системата BG-ALERT не е предупредила гражданите за земетресението, което на 17 юни разлюля Южна България. По данни на Центъра за известяване на Google – то е било с магнитуд около 4,3 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е регистриран на 6 километра северно от Асеновград. Усетило се е както там, така и на територията на Пловдив.

Защо BG-ALERT не е била активирана?

Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации не обхваща земетресенията, защото те все още не подлежат на прогнозиране. Това се разбра от думите на директора на пожарната Александър Джартов, който днес коментира ситуацията.

"Системата BG-ALERT не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, предвид факта, че тя е предназначена да известява в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана", уточни Джартов пред БНР.

Още: Ето как реагира Община Асеновград след снощното земетресение

Снимка: Александър Джартов, БГНЕС

Той обясни също така, че получените снощи съобщения на мобилните телефони на много хора са от платформата на Google за известяване. Каза, че телефоните, работещи с Google Play, вероятно са изпратили съобщения за регистрирано земетресение.

"Възможно е гражданите да са получили - особено тези, които използват устройства с операционна система Android - съобщения от Google. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение", добави още Джартов.

Последствията

След земетресението от снощи са регистрирани 17 вторични труса. Голяма част от тях не са били усетени от хората, защото са били с магнитуд до 2 по Рихтер, каза пред Nova News сеизмологът от БАН Пламена Райкова. Най-силният вторичен трус е бил 2,4 по скалата на Рихтер.

Още: Регистрираха ново, по-слабо земетресениe край Асеновград

Вчера кметът на Пловдив Костадин Димитров съобщи, че няма данни за щети и пострадали. Димитър Желязков, главен експерт "Управление на кризи, сигурност и ОМП" към Община Асеновград, каза същото тази сутрин пред bTV. Той все пак очаква в общината да постъпят сигнали за проблеми с комини и паднала мазилка, като уточни, че в такъв случай ще бъде сформирана комисия за оценка на щетите.

Още: Кметът на Пловдив: Към момента няма данни за щети и пострадали при земетресението край Асеновград

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес