Следят карантинираните през телефоните им?

4240
Следят карантинираните през телефоните им?
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите се скараха за предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения. Управляващите поискаха през мобилните оператори да идентифицират даденото лице под карантина. Това стана 13 часа след началото на обсъждането на Закона за извънредното положение на второ четене.

Предложение на ГЕРБ, внесено от Димитър Лазаров бе полицията да може да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация (трафични данни и др.) за местоположението на заразени хора, за да ги постави под принудителна изолация и болнично лечение. Според предложението доставчиците на услуги ще трябва незабавно да дават достъп до данните при поискване от шефовете на дирекция "Национална полиция", столичната и областните дирекции на МВР. Това вбеси депутатите на БСП, които посочиха, че такава информация по принцип се предава на властите след съдебно решение, а сега това ще става по директно искане на полицейски орган. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски призова вносителят да оттегли текста си. „По Закона за електронните съобщения искам да взема и аз отношение. Именно да призова г-н Лазаров да си оттегли текста. Знам, че ще се изкаже след мен или след колегите. Кой ви даде този текст, г-н Лазаров? Кой ви написа текста и ви го даде вие да го предложите в Комисията. Ако вие сте автор на текста, защо не го написахте, когато гледахме закона на първо гласуване. Кажете на българските народни представители кой ви даде на вас текста. С това, което се прави тези същите лица ще си оставят телефона и пак ще се отклонят. Тогава няма да могат и роднините и близките да ги намерят. Да не говоря за служителите на МВР. Защо го правите, освен с някакви други цели?“, попита Свиленски..

Още по-обезпокоително е, че мярката влиза в Закона за електронните съобщения, което означава, че ще продължи да действа и след края на извънредното положение, казаха социалистите. Вносителят Димитър Лазаров от ГЕРБ отвърна, че данните ще бъдат ползвани единствено по начина, указан в закона и за нищо друго. Според него имало и последващ съдебен контрол. Подкрепи го лично правосъдният министър Данаил Кирилов: "Не виждам съществена заплаха за основни права на личността". „Ще впрегнем целия ресурс на ДАНС и на ДАТО да издирват един-двама избягали болни ... Убиваме комар с артилерийски изстрел”, заяви депутатът от БСП Иван Иванов. В крайна сметка управляващите обявиха почивка и се разбра, че текстът ще бъде гласуван след доуточняване. След почивката просто прескочиха спорния неготов текст и продължиха със следващите в проектозакона.

Физическите лица подават данъчни декларации до 30 юни

Над 10 часа продължава гласуването в парламента текст по текст на Закона за извънредното положение на второ четене. Ето по-важното, кое...

Вижте още:

Фактическо военно положение: Армията стана полиция заради коронавируса

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 март

 

България иска временна дерогация на ЕКПЧ по време на извънредното положение

България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com