Служебните бележки за доходите отпадат през 2020 г.

19852
Служебните бележки за доходите отпадат през 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

От 2020 г. работодателите няма да раздават на работниците си служебни бележки за изплатените доходи и удържаните данъци и осигуровки. Данъкоплатците ще подават в НАП само годишна данъчна декларация и няма са се налага да прилагат към нея въпросните бележки.

Фирмите обаче ще трябва да изпращат в НАП до 28 февруари всяка година цялата информация за доходите и удръжките на персонала.

МФ очаква излишък от 2,023 млрд. лв. по КФП към юли 2018 г.

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към юли 2018 г. д...

А приходната агенция автоматично ще прехвърля получените данни в данъчните досиета на гражданите и в годишните им подоходни декларации. Новият подход, който залага на премахване на хартиените документи, значително ще опрости попълването и подаването на данъчните декларации по електронен път. Това предлага финансовото министерство с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, публикувани на сайта на ведомството.

Все пак, ако човек държи да получи познатата хартиена служебна бележка, този, който му е плащал пари и му е удържал данъци и осигуровки, ще е длъжен да му я издаде, посочват от МФ.

Всеки данъкоплатец, който има ПИК (персонален код за достъп до е-услугите на НАП), ще може да прави справки какви данни са подадени и вписани за неговите доходи. Това ще улесни и попълването на годишната данъчна декларация. Тъй като фирмите ще трябва да изпращат данните в приходната агенция до края на февруари, срокът за ползване на 5% процента отстъпка за ранно деклариране и плащане на годишния данък ще бъде удължен до 31 март. Сега срокът е 31 януари.

Тези новости ще влязат в сила през 2020 г. А за самоосигуряващите ще има промяна още от догодина, когато те ще трябва да подават данъчните декларации само по електронен път, предвижда законопроектът. Към момента това е задължително само за фирмите.

Наближава краят на бележките за дългове към НАП и общината

Депутатите намалиха бумащината и честите срещи с чиновниците с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от кабине...

Предлага се също така при ползване на данъчни облекчения за млади семейства или за деца да отпадне прилагането към годишната данъчна декларация на писмена декларация от съпругата или съпруга, че те няма да ползват данъчното облекчение. Ако бъдат уличени в злоупотреба, и двамата родители ще бъдат наказани да плащат спестения данък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com