X
 
 

Служители на Софийската опера написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

7232 2
Служители на Софийската опера написали "Локо София" на мемориала в Хирошима
Снимка: стоп кадър/YouTube
Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония, съобщи БНТ.

Новината е била потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Японската полиция разследва случая. 

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София".

Малко по-късно от операта изпратиха официално обяснение по случая:

Българин написа "Локо София" на Мемориала на мира в Хирошима

Полицията в Хирошима издирва виновника за оскверняването с графити на Мемориалния парк на мира в града, построен в памет на жертвите на...

"Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония.

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си. Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях. Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на "Кармен" и "Турандот" на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Дивергент 2 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
    Защо ли от тези се срамуват и ги уволняват, а когато цапат паметници в България се обявяват за герои. Ето това е срамно.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    КУР ама ГОЛЯМ... за Локо София!