София кипи и тази вечер: Протестиращите против служебно правителство, искат исландски модел

32548
София кипи и тази вечер: Протестиращите против служебно правителство, искат исландски модел

Поредното протестно шествие в столицата тръгна от Орлов мост в посока президентството, предаде БГНЕС.

Пред протестиращите отново бяха прочетени основните искания, сред които са недопускане на повтарянето на партийната въртележка чрез предсрочни избори. Те са против служебно правителство и настояват партиите, управлявали през 23 години на прехода, да не бъдат допускани отново до управлението и партийният модел да бъде заменен от пряко гражданско управление по пример на Исландия.

В шествието се включиха стотици недоволни. И днес протестиращите не са охранявани плътно от полицията, а нивото на агресията бе далеч по-ниско. От организаторите също коментираха, че днес провокаторите са по-малко на брой.

Участниците в протеста също така изблъскаха присъстващите младежи с маски и се обявиха против провокациите. Те обявиха, че протестът е мирен.

"Орлов мост" определи твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че искали да го убият като "кьорфишек, който пусна по време на оставка, че били заплашили да го убият".

"Политиците се опитват да манипулират държавата и да свалят социалното напрежение. Видяхте този кьорфишек днес по време на оставката, че се опитали да убият Бойко. Това е глупост, за която ще ни се смее цял свят", заяви Янаки Ганчев, един от координаторите на протеста. Ганчев каза също, че някои от политиците се опитват да изкарат, че хората на улицата се опитват да унищожат държавата. Това е нашата държава, опитваме се да си я върнем, бе категоричен Янаки Ганчев.

"Протестът пред Народното събрание днес беше фарс и начало на предизборната кампания на управляващите". Този възглас отправи пред събралите се пред Президентството протестиращи един от гражданите. Активистите отправиха мощно скандиране "Роско, покажи се!" по адрес на президента.

Също така стана ясно, че столичните организатори на протеста ще се съберат с колегите си от останалите градове, за да решат заедно как ще продължат по-нататък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com