Спаси София питат: Защо Графа е без Акт 16 година след ремонта?

17833
Спаси София питат: Защо Графа е без Акт 16 година след ремонта?
Снимка: БГНЕС

От организацията Спаси София сигнализират, че в пълно нарушение на законите, ремонтираната улица Граф Игнатиев в столицата се ползва без издаден Акт 16. “Вече една година улицата е отворена за ползване, но по документи обектът все още се води строителна площадка, защото не е въведена в експлоатация,“ заяви Борис Бонев, независим общински съветник.

С изключение на трамвайното трасе, за останалата част от строителния обект не е издаден Акт 16 от ДНСК - нито за улиците Граф Игнатиев и Солунска, нито за площадите Славейков и Гарибалди, нито за градината пред Св. Седмочисленици. От организацията припомнят, че изминаха две години от началото на ремонта, за който бяха похарчени над 10 млн. лв., но Столичната община все още не може да завърши строителните процедури в съответствие със законите.

Проектантът на "Графа" вярва, че заради обществения натиск не станало от първия път

Нарушена технология на полагането на плочките – това видя архитект Иво Панталеев, който е проектант на ремонта на улица "Граф Игн...

Информацията се потвърждава в отговор на питане на общинския съветник към кмета на Столичната община, Йорданка Фандъкова. Освен, че отговорът на кмета е дошъл с тримесечно закъснение, в нарушение на законовите разпоредби, в него се признава, че улицата се ползва от гражданите без да е издаден Акт 16. На вчерашната сесия на Столичния общински съвет, пък кметът отказа да отговори на въпросите на г-н Бонев, заявявайки, че “не тя въвежда обектите в експлоатация.”

В официален отговор от страна на ДНСК, пък се твърди, че процедура по издаване на Акт 16 не е започнала, защото все още няма такова искане от възложителя на обекта - Столичната община. “Недоумявам как г-жа Фандъкова, която е кмет на София от повече от 10 години не знае, че законът изисква възложителят да инициира процедура по издаване или отказ на Акт 16. А Столичната община се ръководи именно от г-жа Фандъкова. Именно тя и ръководената от нея администрация са длъжни да поискат започването на тази процедура, но не са го направили вече цяла година.” - обяснява ситуацията общинският съветник Борис Бонев

“Няма логично обяснение защо Столичната община не е започнала процедурата. Този факт поражда съмнения, че Общината знае за известни проблеми в проекта, поради които Акт 16 може да бъде отказан и ул. Граф Игнатиев да не може да бъде въведена в експлоатация. Не разбирам как трамвайното трасе получи Акт 16 за три дни, а останалите части от проекта не получават такъв повече от една година.” - констатира Бонев и още веднъж призовава кметът да даде обяснения защо се стига до тук.

“Най-важно е да се даде недвусмислен отговор - какво бави въвеждането на улицата в експлоатация? На какво основание и по чия заповед се ползва улицата без издаден от ДНСК Акт 16? Протакането сигнал за сериозни проблеми с качеството на ремонта на улицата ли е? Гражданите очакват отговори на тези сериозни въпроси за този скъп проект, който две години затрудни живота в центъра на София. Надявам се, г-жа Фандъкова да осъзнава отговорността, която носи като кмет.” - завършва Борис Бонев.

Започна пореден ремонт настилката на улица "Граф Игнатиев"

Стартира пореден ремонт на настилката на ул. "Граф Игнатиев" при кръстовището с ул. "Цар Шишман". Само няколко месеца след цялостната р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com