Специална среща - за Национална стратегия за борба с отровите в дивата природа

1793
Специална среща - за Национална стратегия за борба с отровите в дивата природа
Снимка: Pixabay

На 26 и 27 ноември в София ще се проведе работна среща за разработване на национална стратегия за борба с използването на отрови и отровни примамки в България. На срещата ще присъстват представители на институции, университети, национални и международни неправителствени организации, чиято основна цел е да намерят най-добрите варианти за борба с една от най-големите заплахи не само за биоразнообразието в България, но и по света, съобщиха организаторите.

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети особено върху популациите на хищните птици, сред които световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел. Най-скорошният регистриран случай на отравяне на защитени видове бе през септември, когато в района на Своге са отровени осем белоглави лешояда и един скален орел, а през март 2017 г. в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което почти изцяло е унищожена наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония на вида. През 2016 край с. Стражец, общ. Крумовград са регистрирани серия от инциденти на тровене, при които загиват над 20 диви и домашни животни.

Бургазлии дават жена, която поставя отрова за кучета, на прокурор (ВИДЕО)

Граждани издирват жена, която според тях поставя отрова за кучета в Бургас. Тя е записана чрез камери за видеонаблюдение. Загрижените с...

При тези случаи се забелязва, че липсва добър синхрон между различните отговорни институции, който да гарантира правилното събиране на проби на терен, обезопасяване на районите около отровните примамки, събиране на труповете на отровените животни с цел предотвратяване на вторични отравяния, анализиране на събраните проби за установяване на отровното вещество и установяване на извършителите.

Основната цел на срещата е разработването на Национална стратегия за борба с отровите, която ще предвижда механизми за реагиране при случаи на тровене, начините за събиране на доказателства, реда на действие и отговорностите на различните институции. На предстоящата среща ще бъдат разгледани корените на проблема с използването на отрови в дивата природа, както и начините за борба и превенция, които да поставят основите на Стратегияа.

На срещата ще присъства и единственият у нас водач на куче за търсене на отрови и отровени животни в природата от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Организатор на срещата е БДЗП в рамките на LIFE проектите „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“ и „Нова надежда за египетския лешояд“. Сред основните участници са представители от МОСВ, ИАОС, НДНИВМИ – БАБХ, НЛРС – СЛРБ, ИБЕИ - БАН, НПНМ - БАН, ДЗХП, Зелени Балкани, ФДФФ, VCF, AПБ, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Фондация По-диви Родопи, Четири лапи, Тракийският и Аграрният университети.

Най-бруталните случаи на отровителството в политиката

Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите методи на политическите противници, като историците все още спорят дали Кл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com