Спецпрокуратурата влезе в ДАНС, разследва за шпионаж в полза на Русия

5308
Спецпрокуратурата влезе в ДАНС, разследва за шпионаж в полза на Русия
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е влязла в Държавна агенция "Национална сигурност". Целта на акцията е да се провери дали има агенти на ДАНС, които шпионират в полза на чужда държава. В акцията участват и агенти на самото контраразузнаване.

Проверяват се кабинети на служители, съобщава bTV. По неофициална информация Спецпрокуратурата подозира служители на ДАНС в шпионаж именно в полза на руските разузнавателни служби, действащи в България.

България обяви двама руски дипломати за персона нон грата

България обявява за персона нон грата двама руски дипломати от посолството на Русия в София. Това съобщи на брифинг пред журналисти гов...

Минути след излизането на новината за акцията по темата говори и президентът Румен Радев:

"ДАНС има здрава имунна система и работи активно, така че да не допуска никакъв пробив по отношение на шпионски дейности", заяви държавният глава.

Реакция дойде веднага и от премиерът Кирил Петков: "Русия няма интерес Северна Македония да влезе в ЕС". Той уточни, че се разследват хора, които са пречели на евроинтеграцията на България:

"Това, което разследваме на много места, е голяма агентурна руска диаспора в България. ДАНС ги разследва. Част от докладваните ми неща са за руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония Руският интерес е бил фокусиран върху това да няма европейско бъдеще за Западните Балкани".

Това е поредната акция на държавното обвинение, свързана с шпионаж в полза на Руската федерация. След предишни акции се стигна до отзоваването на няколко руски дипломати.

Прокуратурата внесе в съда делото срещу шестимата обвинени за руски шпиони

Военно-окръжната прокуратура в София внесе обвинителен акт по дело срещу групата от шестима души, които бяха задържани през март за шпи...

По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата е поискала и списък с всички български и чуждестранни граждани, които са влезли в сградата на Министерски съвет за периода 23 февруари - 23-ти март. Служители на Национална служба за охрана са свалили записи от камери и са ги предали на прокурорите. НСО обяви, че няма да коментира и очаква прокуратурата да съобщи повече детайли, съобщи Mediapool.

Премиерът Кирил Петков коментира случващото се и го определи като пълно безобразие:

"Не съм информиран дали спецпрокуратурата иска справка за всички влизащи в сградата на Министерски съвет. Но, ако е така, това ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента Министерски съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза, кои са хората, които подават сигнали, това ще е поредният саботаж", коментира министър-председателят.

Петков каза, че ще разпореди проверка и ще разбере дали е така.

"Ако се окаже вярно, това би бил поредното безобразие на спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората които дават сигнали, защото за разлика от случващото се сега сигналите, идващи в Министерски съвет, свързани с еврофондовете, директно отиват при г-жа Кьовеши", допълни Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com