Според проф. Ивайло Дичев не само политиците, но и гражданите не искат да решат ромския въпрос

3161
Според проф. Ивайло Дичев не само политиците, но и гражданите не искат да решат ромския въпрос
Снимка: Facebook

Ромският проблем е много сериозно социален, но си представете, че някой политик реши да прави нещо да облагороди – никой политик няма интерес да го прави, защото ще понесе негативи. За да се променят нещата трябва инвестиция. Това заяви професорът по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ивайло Дичев.

Това е класика, в много страни го наблюдаваме, групи, които са се затворили една към друга, с високо ниво на недоверие, трябва само една искра. Това е резултат от затварянето на етническите групи в България. Тези групи развиват собствена култура и лидери, и непрекъснато ще има конфликти между тях, допълни още той в интервю за БНТ.

Кметът на Асеновград: Нека не допускаме провокациите да бъдат сред нас на протеста

Нека не допускаме провокациите да бъдат сред нас на обявения утре протест. Това написа кметът на Община Асеновград Емил Караиванов в со...

Проф. Дичев напомни, че при прехода първите, които уволниха, бяха ромите и те се затвориха в места, в които можеха да живеят. Ние, българските граждани, не искаме да решим този въпрос. Всяко нещо, което се каже, веднага поражда яростен изблик, добавя той.

"Расизмът в България е провинциален тип. Тук става дума за малки общности, които искат да си бъдат затворени. Този идеал на малка затворена общност, чиста, (какво значи чиста никой не знае). Той не е само сред ромите. Човек от Видин няма да отиде да работи в Благоевград, защото знае, че няма да го приемат", допълни още Дичев. Според него за това вина имат провинциалната затвореност на обществото, предубежденията към чуждите. Той припомни, че "основна роля имат медиите и безотговорните политици, които насаждат това с голяма безотговорност . В подобна публичност се чуват силните гласове, умерените гласове се губят."

"Онзи ден някакви руснаци нападнаха полицай, друг би словенци, преди това едни момичета нападнаха жена със забрадка - нивото на агресия се вдига изключително много в нашето общество. Перчене на различни хора, които искат някой да гласува. Цялото общество трябва да направим усилие да говорим по-спокойно включително във Facebook, който е генератор на тези неща. Истински патриот би отишъл да потуши нещата, да се опита да ги сдобри. Медиите трябва да показват по-често роми, които плащат данъци и са успели - това е феноменът на видимостта. В полицията трябва да влезнат роми, да са в махалите.", коментира още проф. Дичев.

Националистическата гледна точка

Десетки се събират за трети пореден протест в Асеновград

Десетки хора са се събрали за трета поредна вечер в градинката пред паметника на цар Иван Асен II в Асеновград. „Гражданите прот...

По-рано зам.- пресдедателя на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че властите са използвали гласовете на ромите са създали безобразия.

„Старите цигани в едно населено място бяха уседнали и социализирани, новите поколения след 89-та година не са. Начинът им на живот няма нищо общо - културният модел е различен и е трайно отписан от българското общество. Не са единна общност, делят се на мюсюлмани и християни. Основният проблем ме изтърваването на обществените процеси, една част да мислят, че няма да бъдат наказани. В момента има двустранна липса на желание", каза Джамбазки.

По думите му относно Асеновград "те (бел. ред. - ромите) се опитаха да изкарат децата провокатори, малолетни момичета, хора, вие нормални ли сте? Това са хора с брадви, тук човек е много условно казано."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...