Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещу нарушителите на пътя: Вадят 20 нови камери с изкуствен интелект

12 февруари 2024, 13:05 часа • 2354 прочитания

20 нови мобилни камери за скорост ще бъдат разпределени в 19 областни дирекции на МВР. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи устройствата на церемония в Главна дирекция „Национална полиция“.

Борба с джигитите на пътя

"Камерите са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект", каза Стоянов. Той обясни, че това ще даде възможност да се засича скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение.

ОЩЕ: МРРБ: Тол камерите са готови, от МВР зависи кога ще следи джигитите

"Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 мобилни и стационарни камери за скорост", добави вътрешният министър. Всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен канал към единния център за обработка на нарушенията.

„Това е поредната стъпка, която прави МВР към победа в битката с пътния травматизъм“, каза вътрешният министър.

Глоби

По отношение събираемостта на глобите Стоянов съобщи, че през последните два-три месеца има повишаване на събираемостта с повече от 50% в сравнение със същия период за миналата година. По думите му през последните две седмици МВР е успяло да събере малко над 7 млн. лв. от глоби, докато за същия период 2023 г. те са били около 4 млн. лв.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес