Старозагорци излизат на шествие за запазване на парк "Бедечка"

7583
Старозагорци излизат на шествие за запазване на парк "Бедечка"

Жителите на Стара Загора ще излязат на протестно шествие в подкрепа на парк "Бедечка" и срещу опитите за застрояването му.

Гражданското шествие ще тръгне от парк "Александър Стамболийски" (Алана) в 18 часа на 30 януари. Призивът на организаторите е на следващия ден (31 януари) старозагорци да бъдат и в залата на Общинския съвет, където ще се решава дали и как да се направи така важната първа стъпка към запазването на парка.

В писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров и общинските съветници "Граждани за запазване на парк "Бедeчка" поставиха десет искания, свързани с екосистемата на града. Едно от тях е да се сложи край на обгазяванията. Природозащитниците настояват да се намери ново решение за парк "Бедечка", което да защити интересите на собствениците и на инвеститорите, но и на общността. Те искат запазването на съществуващата зелена площ в него да е приоритетно. Настояват за забрана за строителство в междублоковите пространства във всички зелени територии, дори и те да са без формален парков статут. Премахването на строителството, руините и оградите на върха на парка "Аязмото" и възстановяването на публичния достъп до мястото, е друго от исканията им.

Сред останалите, изложени в писмото, искания са спиране на нерегламентираната сеч в района над езерото "Загорка" и наказание за виновните лица, подобряване на инфраструктурата и изграждане на втора връзка с магистрала "Тракия", почистване на парковете и създаване на велоалеи, запазване на старите сгради и превръщането на част от казармите в квартал "Казански" в парк.

Редактор: Е. Гигова

Паднал захранващ прът на тролейбус рани двама в Стара Загора

Паднал захранващ прът на тролейбус рани двама пешеходци в Стара Загора, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Около 16.30 час...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com