Стела Балтова иска зелен сертификат за лифтовете и за следващия летен сезон

3404
Стела Балтова иска зелен сертификат за лифтовете и за следващия летен сезон
Снимка: БГНЕС

Сектор „Туризъм“ се намира в безпрецедентна ситуация и за да може да се възстанови и да продължи да извършва нормална дейност, трябва да му бъдат осигурени такива условия. За това настоя служебният туристически министър Стела Балторва пред БНТ за протеста на туропераротите, за предстоящия зимен сезон и зелените сертификати. 

Тя поясни, че държавата още от началото на пандемията подготвя икономически и социални мерки за подпомагане на сектора. В рамките на последния парламент бяха осигурени 70 млн. средства за подпомагане на туристическия сектор. От тези средства 30 млн. ще бъдат предназначени за подкрепа на туристическия сектор, а 6 млн. лв. предстои да бъдат дадени за помощ на туроператорите. Прави се всичко възможно парите да бъдат дадени още утре, но самата процедура не го позволява, добави Балтова.

Стела Балтова: "Вера Су" няма да потъне изцяло

Целият Министерски съвет сме в кризисна готовност за "Вера Су", за да може да се осигури евакуриането на екипажа на кораба, самият кора...

По думите на Стела Балтова се наблюдава едно уточняване от финансова и правна точка как ще бъдат разходвани средствата за туризъм. Посочени са редица кодове на икономически дейности, така че по тази схема е разработено необходимото, съгласуване е с различните институции и е изпратена нотификацията за помощта в ЕК. За държавната помощ трябва да се получи разрешение от Европейската комисия, добави тя. 

По отношение на предупреждението на здравните власти за тотален локдаун при старта на предстоящия нов зимен сезон, Балтова заяви, че това е решение на здравните власти и ще трябва да бъдат взети правилните мерки, за да се овладее ситуацията, в която се намираме. Решенията за зелените сертификати са съгласувани с частите на туристическия бизнес, каза Стела Балтова. 

Тя отчете, че 72% са преболедувалите и ваксинирани в Министерство на туризма.

Ние сме в постоянна връзка с туроператорите от дестинации, от които се очаква да дойдат чуждестранни туристи. Според Балтова е добре да се въведе зеленият сертификат не само за зимния сезон, но и за следващия летен сезон. Тя посочи, че към момента все още няма взето решение, но предстои да бъде взето такова дали да има зелен сертификат за лифтовете, като такъв според Балтова трябва да има. Предстои да бъде взето решение и за хотелите за карантинирани.

Туризмът иска стимули за ваксинация, заведенията продължават да работят протестно

Дадохме 10-дневен срок, в който и правителството, и браншовите организации трябва да свършат много работа. Това каза Ричард Алибегов от...

Мерките никога не са достатъчни, но трябва да вървим към приложения на зеления сертификат към неговата пълнота, настоя служебният туристически министър. 

Балтова посочи, че има немалко средни фирми от началото на пандемията, които се превърнаха в малки, а малките се превърнаха в микрокомпании. Задачата на държавата е да покаже стратегическа перспектива, каза служебният туристически министър в заключение. 

Още: Балтова: 9% ДДС в туризма да остане до края на 2022 година 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com