Столична община обсъди партньорство "Култура и креативност"

1392
Столична община обсъди партньорство "Култура и креативност"
Снимка: Асоциация за развитие на София

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се срещна с кметове и заместник-кметове на Кюстендил, Перник, Бургас, Габрово, представители на Националното сдружение на общините, представители на български професионални сдружения и клъстери, неправителствени организации, университети и бизнес, който има отношение към културата, представители на мрежата на европейските културни институти в България, за обсъждане и развитие на партньорство „Култура и креативност“. Домакин на срещата беше Асоциация за развитие на София.

Г-жа Фандъкова представи изпълнението на първата в България стратегия за развитие на културата „София – Творческа столица 2013-2023“ и подчерта визията, последователната политика, постиженията и потенциала на града за развитие на и чрез култура. „Знаем, че такива разкази могат да представят много други общини в България. Точно затова е тази среща – да обединим усилия и нашите градове да бъдат по-силни на европейско ниво и да се възползват от новите възможности, конкретно в областта на културата,“ заяви тя.

Г-жа Малина Едрева, председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, ръководи дискусията, насочена към бъдещето. Светлана Ломева и Севдалина Войнова от асоциация за развитие на София представиха предстоящия втори Европейски иновационен кампус в София на 8-9 юни, 2023, организиран съвместно с Мария Габриел, Европейски комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж, и визията за партньорството „Култура и креативност“, чиято цел е обединени да защитим интересите на София и България, да ги поставим на европейската карта и да допринасяме към европейските политики.

Участниците в срещата се обединиха около разбирането, че София има капацитет да бъде регионален център на културните и творческите сектори и индустрии за Югоизточна Европа, а една обща платформа ще даде много възможности за подкрепа, застъпничество, общи проекти и взаимна подкрепа и обмен.

“Отдавна чакаме такава инициатива. Ние искаме да има такова партньорство, с център България. Трябва да бъдем проактивни и да бъдем заедно,“ каза Геновева Христова, председател на КреаТех България.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева изрази подкрепата на Сдружението за инициативата и подчерта, че обединението на всички български общини може да осигури подходяща платформа за обмен на идеи и знания за развитие на партньорството. Тя посочи разработения от консултантския екип на НСОРБ проект на концепция за интегрирани териториални инвестиции в Югозападния район за развитие, която е насочена именно към развитието на културните и творческите индустрии през призмата на информационно-комуникационните технологии и допълни, че това е пример за последователност в политиката на Столицата като утвърден генератор на икономически растеж. НСОРБ ще партнира в предстоящия в началото на юни Европейския иновационен кампус, който ще домакинства София.

Предстои изработване и подписване на споразумение за съвместна работа с всички заинтересовани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com