Стопанската камара иска тристранката да решава за данък "вредни храни"

3656
Стопанската камара иска тристранката да решава за данък "вредни храни"
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) е изпратила писмо до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, с което настоява идеята за данък „обществено здраве“ да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество на предстоящото му заседание този четвъртък, съобщават от камарата.

Предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, смята БСК. От камарата обясняват, че при вдигане на цените на т.нар. „вредни храни“, ще поскъпнат и останалите хранителни продукти, посочва Topnovini.bg. Това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.

Българска стопанска камара призова: Спрете популизма!

В официално становище Българската Стопанска Камара призова: Спрете популизма! Икономиката се нуждае от разумни мерки за възстановяване,...

БСК настоява при разглеждането на законопроекта от тристранката да се включат и преставители на браншовите организации от хранително-питейната промишленост, както и други заинтересовани страни.

Според камарата вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. Това ще доведе до обслужване на огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси, казват още от БСК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com