Стотици почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

17900
Стотици почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
Снимка: БГНЕС

Програма, организирана от Инициативния комитет на Обединеният съюз на репресираните от комунистическия режим, събра около 200 души до параклиса и до стената в памет на жертвите пред НДК, предаде Агенция "Фокус".

В програмата се включиха също репресирани от комунистическия режим, както и представители на протестиращите студенти. На събитието в памет на жертвите присъстваха бившият председател на СДС Мартин Димитров, както и бившият президент на Република България Желю Желев.

Пловдив отбелязва Деня за почит към жертвите на комунистическия режим

Пловдив отбелязва Деня на почит към жертвите на комунистическия режим, съобщи Агенция Фокус. Пред  мемориалната плоча на жертвите...

По време на възпоменанието се развяваха български знамена, земеделското знаме, както и знамето на Украйна. Програмата завърши с минута мълчание в памет на жертвите, която беше последвана от викове „оставка” от страна на събралите се.

Пред събралото се множество говориха също и протестиращи студенти от втората окупация на Софийския университет. Те призоваха: „Да почетем жертвите от комунистическия режим. Ние сме най-покорната барака от социалистическото и постсоциалистическото пространство. Комунистическият режим не е свършил - преходът е мътен вир, в който плуваме всички. България не е страна от ЕС – ние сме пета колония на Русия в ЕС. Сега страната е в ръцете на онези, които трябва да бъдат свалени от власт”, казаха още студентите.

Слова произнесоха: Любен Петров, заместник-председател на СДС, Евгений Михайлов от „Движение 22 септември”, Николай Василев от БЗНС, Петър Бояджиев, политически емигрант във Франция, доц. д-р Драго Михалев, председател на „Съюза на репресираните от комунистическия терор в България”. Обръщения отправиха и представител на Българската православна църква, както и представители на вероизповеданията ислям, католицизъм и протестантство.

Цветя пред стената в памет на жертвите на комунистическия терор бяха поднесени от името на президента Росен Плевнелиев, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, ГЕРБ – София, ПП НДСВ, ПП ДСБ, ПП СДС, ПП „Обединени земеделци”, евродепутатите от ГЕРБ в лицето на Андрей Ковачев, както и от представители на протеста – ден 233.

Конституционният съд в Румъния отвори път към съдебни дела за престъпленията на комунистическия режим

Убийствата нямат давност. Това е официалното становище на Конституционния съд в Румъния, с което се отваря път към осъждането на извърш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com