Стотици родители на хора с увреждания: Няма да ви се махнем от главата! Тук сме! Вижте ни! (СНИМКИ, ВИДЕО)

6572
Стотици родители на хора с увреждания: Няма да ви се махнем от главата! Тук сме! Вижте ни! (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински

Родители и близки на хора с увреждания, както и много граждани, симпатизиращи на каузата им за реформи в социалната система, протестираха в понеделник вечер в столицата.

Стотици хора се събраха пред Народното събрание, след което тръгнаха по бул. "Цар Освободител" в посока Министерски съвет. Присъстващи има от цялата страна, а шествието бе предвождано от гайдари.

Протестиращите скандираха "Реформа" и "Промяна", носеха черни балони и знамена, както и постери с лицата на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и други политици. Разпънато бе и българско знаме, дълго цели 740 м.

Петков: Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер ...

"Не искаме държавата да ни дели на здрави и на инвалиди, а да компенсира дефицитите, така че всеки да може да живее достойно", заявиха родителите на деца с увреждания. Призоваха и министър-председателят Бойко Борисов да дойде при тях на протеста. Част от тях заявиха, че свалят доверието си от премиера и че очакват той да подаде оставката си заради липсата на адекватни реформи в системата.

При достигането на Министерски съвет имаше лека неразбория в подредбата на присъстващите, а организаторите призоваха: "Не се страхувайте от Министерски съвет, нека той се страхува от вас". Демонстрацията продължи с химна на републиката и патриотични песни. Чу се и камбанен звън в памет на "тези, които не доживяха реформата".

"Нямаме 3 години, нямаме 5 години, реформата трябва да се случи тук и сега. Ние няма да ви се махнем от главите! Ние сме тук и ни вижте!", извикаха още родителите от импровизираната трибуна. "Искаме да сме родители, а не лекари. Искаме да не живеем в изолация, да можем да излезем навън, да отидем на концерт. Вие ни го дължите, г-н премиер!"

Присъстващите призоваха управляващите да прекарат по един ден с човек с увреждания и тогава да пишат законите за социалната сфера.

Помощта на държавата за хора с увреждания - по-малко пари, повече услуги

Очаквам днес да се съберат всички и да обсъдят нашите предложения за Закона за хората с увреждания. Мисля, че в проектозакона има подкр...

От близко два месеца майки на деца с увреждания са опънали палатков лагер до Народното събрание, както и в няколко града на страната. Те настояват за истински реформи и за по-адекватна помощ за тях и рожбите им.

"Системата не убива само децата, възрастните с увреждания и техните семейства! Системата убива - всички!", заявяват протестиращите.

Според тях "това е протест на народа срещу системата. Борба за достоен живот, тук и в България". По техни данни системата е прокудила за десет години 1 200 000 българи.

Борисов за хората с увреждания: Трите закона трябва да влязат заедно

Срещам се и говоря всеки ден. Ще се срещнем и с тях. Това са една част от хората. Други пък имат други изисквания и желания. Това каза ...

Демонстрацията завърши с хоро от Министерски съвет към Народното събрание.

Протестът бе организиран и с подкрепа от Конфедерация за защита правата на децата, Фондация "Движение на българските майки", Сдружение "Защита на правата на хората с аутизъм в България", Алианс на гражданите за България и много други.

Родителите на деца с увреждания се заканиха, ако исканията им не бъдат удовлетворени, да организират протест и на 1 октомври. Утре, 31 юли, премиерът Борисов обеща да се срещне с техни представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com