Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

1801
Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав
Снимка: iStock/Guliver

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от европейската програма за трансгранично сътрудничество Румъния - България в следващия програмен период 2021-2027 година.

Параметри на програмата бяха обсъдени на оналйн заседание на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране, в която участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, експерти от Министерството на благоустройството, развитието и администрацията на Румъния, представители на Главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия и др.

Бъдещата програмата, чийто проект се очаква да бъде представен до средата на следващата година, се предвижда да бъде ориентирана към две цели: „Европа по-близо до хората“ и „По-свързана Европа”. В допълнение се предвижда ясен фокус към директна подкрепа на малките и средни предприятия, доколкото те са най-уязвими от въздействията на кризи. Подкрепя се и ефект на допълняемост и съвместяване на ресурсите с националните оперативни програми.

Отвориха продължението на алеята, която води до бургаския квартал "Сарафово"

Едно от най-предпочитаните места за отдих и спорт в Бургас е алеята покрай морето в посока Солниците. По нея могат да се срещнат както ...

Стратегическата ориентация на програмата обхваща изпълнение на два ключови за страната ни проекта, които да допринесат за свързаността, мобилността, развитието на туризма по поречието на р. Дунав и създаването на предпоставки за допълващо икономическо развитие.

Приоритетни за България са изготвянето на цялостно предпроектно проучване за поречието на река Дунав, което да идентифицира и обоснове изграждането на нови или разширяването на съществуващи мостови съоръжения, състоянието и потенциала на речните пристанища. С изготвянето му ще се идентифицират най-подходящите места и ще се даде приоритет на конкретните точки на бъдещите транспортни съоръжения, които да осигурят солидна основа за привличане на стратегически инвеститори и финансиране от различни европейски и национални източници. Ключов е и проектът за изграждане на веломаршрут по поречието на Дунав. Той ще свърже всички населени места в пограничния район на Северна България, а освен това ще даде връзка с клонове и към други населени места в страна.

Бъдещата програмата ще дава възможност за финансиране и на проекти за развитие на местната бизнес среда, социалното включване, туризъм, опазване на природното и културното наследство и др., които следва да съблюдават принципите на партньорство, интегрирани мерки и ясни икономически ефекти за териториите на Северна България, включени в програмата.

Зам.-министър Николова отбеляза, че в новия програмен период се набляга на промяната в стратегическата ориентация на програмата с цел прилагане на засилен териториален подход, основан на потенциала и специфичните нужди на граничните региони. Според нея по този начин ще бъдат обхванати по-големи целеви групи, а ефектът от европейските инвестиции ще е по-видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com