Сурвакането се появило преди християнството

18231
Сурвакането се появило преди християнството
Снимка: БГНЕС

Сурвакарският ритуал се е появил преди християнството, но съжителства с официалната религия. Това каза етнологът Иглика Мишкова, уредник на Националния етнографски музей по повод християнския обичай сурвакане, предаде Фокус.

„Така той е прикрепен към две важни чествания – култа към Св. Василий Велики и Обрезание Господне”, обясни Мишкова и добави, че според Стария завет на осмия ден след раждането на момче се е извършвало обрезание. „Църквата отбелязва обрязването на Христос като свидетелство за истината, че Божият син има човешко тяло от плът и кръв”, каза още тя. „Първият ден от Новата година у нас наричаме „Сурва”, „Сурваки”, по названието на едноименния обичай. Вечерта срещу празника се извършва втората след Бъдни вечер кадена вечеря, наричана „кадилка”или „кандилка”. На нея се подрежда пита и сготвено свинско месо”, разказа тя. По думите й трапезата се прикадява от най-възрастния, а момите и ергените скриват първото залче от питата под възглавницата, за да сънуват бъдещия си жених /невеста. „На заранта из селата и градовете тръгвали сурвакарчетата с украсени дрянови сурвачки в ръцете. Те обикалят домовете и удрят със сурвачките гърбовете на живущите за здраве и берекет”, обясни Мишкова и добави, че към ударите с жилавото дърво добавят и вербална магия - благосоловия, наричане:

Коледари зарадваха депутатите в последния им работен ден (снимки)

Малките коледарчета от 58 ОУ "Сергей Румянцев" в столицата зарадваха депутатите в последния им работен ден преди празниците, предаде БГ...

„Сурва, сурва година,
Весела, весела година.
Голям клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Пълна къща с деца,
Пълни обори със стока,
Пълна кесия с пари.
Живо, здраво до година,
До година, до амина!”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com