Съдебната сага "Софийски имоти" приключи, няма виновни

2389
Съдебната сага "Софийски имоти" приключи, няма виновни
Снимка: БГНЕС

На десетгодишната съдебна сага с делата за "Софийски имоти" бе сложен край. Справка на "Правен свят" в деловодните системи на Софийския градски съд (СГС) и на Софийския апелативен съд (САС) показа, че с оправдателни присъди са приключили последните две дела срещу бившия шеф на дружеството Тошко Добрев и подсъдимите с него членове на борда на "Софийски имоти".

Преди това бяха прекратени други две дела срещу Добрев, две от които по давност, а равносметката 10 години след шумния старт на разследванията е, че осъдени няма.

САС продължава делото срещу бившия шеф на "Софийски имоти"

Софийският апелативен съд ще заседава по дело срещу бившия директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев и още 9 души, предаде БГНЕС. Осв...

Последната оправдателна присъда за Тошко Добрев е влязла в сила преди по-малко от месец. Става дума за делото за неизгодна сделка само срещу него, свързана с продажбата в началото на 2002 г. на акции на смесеното дружество "Астрима" за 126 000 лева, от което според обвинението е нанесена щета на "Софийски имоти" от над 40 000 лева, съобщи "Правен свят".

По него Тошко Добрев беше оправдан от съдия Петя Крънчева от СГС през юни м.г., след като и прокуратурата не е поддържала обвинението в края на процеса. Въпреки това протест бе подаден пред САС, който апелативните съдии прецениха, че е бланкетен и върнаха делото. Последвал е нов протест, в който прокуратурата е искала Добрев да бъде осъден на пробация. В съдебното заседание пред САС обаче представителят на държавното обвинение не е поддържал протеста, става ясно от решението на съда, който потвърждава оправдателната присъда. По това дело срещу Добрев имаше още две обвинения за безстопанственост, но по тях абсолютната давност за преследване изтече преди края на делото на първа инстанция.

Другата оправдателна присъда на Тошко Добрев е влязла в сила в края на м.г. Става дума за най-коментираното дело от сагата "Софийски имоти" през годините, по което той е обвинен в безстопанственост заради 4 договора за продажба на имоти, от които дружеството е било ощетено с близо 2 млн. лева. Прокуратурата беше оценила щетата като разлика между дадените цени от оценители и пазарната им стойност. Първоначално делото беше гледано в СГС от Владимира Янева, но тя го прекрати, а след това се отведе заради съмнения за конфликт на интереси преди 6 години. После делото се падна на съдия Мими Петрова от СГС, но тя не успя да го реши до края на 2013 г., когато беше уволнена заради забавени дела. Така процесът попадна в следващ състав на съда с председател Ани Захариева, който през декември е оправдал Добрев и подсъдимите с него 12 души.

От мотивите към присъдата става ясно, че по време на пледоариите прокурор Георги Герасимов не е поддържал обвиненията, като е приел, че не са доказани. Съществени за изхода на делото са се оказали разяснения на вещи лица, че при оценка на недвижими имоти се използват различни методи и методики, поради което е допустима разлика в окончателните стойности до 23%.

Четири години затвор за ексшефа на "Софийски имоти"

Четири години затвор за бившия управител на „Софийски имоти” Тошко Добрев постанови състав на Софийския градски съд. Обвин...

"Според прокурора, стойността на имотите, съгласно сключените предварителни договори от подсъдимия Тошко Добрев е с допустимите процентни разлики с тези на експертизите, поради което не може да бъде направен извод, че подсъдимият е знаел, че същите са занижени", пише в мотивите на съда. В тях съдия Захариева казва още, че по делото не е установена щета за дружеството. Тя също се позовава на заключението на съдебно-оценителната експертиза, която обяснява, че отклоненията до 23% в дадените пазарни стойности на имотите са допустими. Една от оценките на вещите лица дори била по-ниска от тази, на която е бил сключен един от договорите, поради което съдът приема, че обвинението за безстопанственост е несъставомерно.

"Субективната страна на престъплението, съдът намира, също за недоказана. Не са налице данни нито един от подсъдимите да е съзнавал или дори да е предполагал, че оценка на лицензиран оценител е значително по-ниска от пазарната такава, тъй като правно регламентирано, наложено в практиката и житейски логично е, същите да имат доверие на експерти в посочената област", се казва още в мотивите на съда. След приключването му, делото е било поискано и изпратено на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Освен двете оправдателни присъди, съдебната сага "Софийски имоти" има в сметката си и три прекратени дела. Първото беше пак за безстопанственост и беше внесено в съда още през 2008 г. През 2012 г. състав на СГС с председател Мариян Марков оправда Добрев и подсъдимите с него още 13 души. Мотивите бяха забавени, а след това прокуратурата подала бланкетен протест, поради което САС прекрати делото.

Абсолютната давност застигна други две от делата срещу Тошко Добрев. В началото на 2014 г. Върховният касационен съд (ВКС) прекрати първото заради изтичане на давността, а година по-късно друг състав на ВКС прекрати и второ дело на същото основание, по което бившият шеф на "Софийски имоти" беше осъден преди това на 4 години затвор.

4 години затвор за Тошко Добрев

Софийски градски съд призна за виновен Тошко Добрев по едно от делата "Софийски имоти" и го осъди на четири години лишаване от свобода...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com