Съдия по дело на Перата учи медиите да пишат "коректни" заглавия

1085
Съдия по дело на Перата учи медиите да пишат "коректни" заглавия
Снимка: Thinkstock

В две решения, писани под индиго, съдия Калин Кунчев от Бургаския районен съд учи медиите как да пишат "коректни" заглавия, свързани с Петър Низамов. От решенията на Кунчев, които са публични, се разбира, че отново се легализира опасна практика. Според нея дори когато медиите пресъздават дословно официалните съобщения на МВР и на прокуратурата, дори да не цитират имена, а само инициали, могат да бъдат съдени за непозволено увреждане.

На 11 януари Кунчев излиза с решенията си по две дела, водени от Низамов срещу дружествата, собственици на сайтовете burgasnews.com и burgasinfo.com. По първото той определя 500 лв. обезщетение за "душевен дискомфорт" от исканите от Низамов 15 хил. лв. По другото с почти копи-пейст мотиви на ищеца са присъдени 2000 лв. от търсените 20 хил. лв. Разликата е, че в първата публикация се споменават само инициали, а втората е с имената на Низамов, както са разпространени от пресцентъра на прокуратурата. И двете дела се падат на Кунчев на случаен принцип. Жребият е теглен между 13 районни съдии в рамките на по-малко от минута, показват електронните протоколи от разпределението, пише в. "Сега".

Пуснаха под парична гаранция от 2000 лв. Петър Низамов

Районен съд – Асеновград измени взетата спрямо обвиняемия Петър Низамов - Перата мярка за неотклонение от „задържане под ст...

От решенията на Кунчев става ясно, че публикациите и на двата сайта от март 2012 г. са били под заглавие "Биячите от "Джубокс" остават зад решетките". В една от тях не се споменава името на Низамов, а само инициалите П.Н. Той обаче се е разпознал в текста и това засегнало честта, достойнството му и доброто му име в обществото.

Осъдителните решения не са заради съдържанието на дописките, които са писани по официалните съобщения на прокуратурата и МВР, след като Низамов е задържан за постоянно от съда. В съобщението на МВР той е с инициали, но в това на прокуратурата е с трите си имена. Проблем според съдия Кунчев е заглавието в двете медии, тъй като по-късно Низамов е оправдан за инцидента в дискотеката. Съдията сочи, че макар и в журналистическите материали той да присъства само с инициали, той и близките му го разпознали. Сестра му разпечатала публикациите, майка му му ги занесла в ареста, където той преживял стрес и опозоряване. Като използват думата "бияч", сайтовете приписват на Низамов престъпление, което не е извършил - оправдан е по повдигнатото му обвинение с влязла в сила присъда, мотивира се съдия Кунчев. "Предходните осъждания на последния - независимо за какви престъпления са без значение", разсъждава съдията.

Това взриви медиите в морския град, които обявиха, че свободата на словото е в опасност, и внесоха жалба в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя заседава извънредно по темата вчера. Бopянa Димитpoвa, която дocкopo беше пpeдceдaтeл нa Окpъжния cъд в Бypгac, обяви, че съветът трябва да реагира на случващото се, защото "тoвa e кpизиcнa cитyaция", която "днec ce cлyчвa в Бypгac, yтpe щe ce cлyчи и дpyгaдe". Късно следобед беше насрочено извънредно заседание на съдийската колегия. Тя реши да прати казуса в етичната комисия на Бургаския окръжен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com