Съдът в Русе освободи заподозрян в тероризъм чеченец

6348
Съдът в Русе освободи заподозрян в тероризъм чеченец

Русенският окръжен съд освободи 47-годишния чеченец Мохмад Гадамаури, който бе обвинен в тероризъм и се издирва от Руската федерация чрез Интерпол, предаде БГНЕС.

Тъй като мъжът е със статут на бежанец в Германия, съгласно Женевската конвенция за бежанците не може да бъде върнат обратно в Руската федерация. Освен това има опасност, ако бъде предаден, да бъде малтретиран, мотивира се съдът.

Мохмад бе задържан на Дунав мост от граничните власти преди малко повече от месец. По думите му той е пътувал с жена си и петте си деца на почивка в Турция. Въпреки че е имал редовни документи, при проверка на самоличността му става ясно, че се издирва за участие във въоръжена престъпна група, която подготвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 година. Обвиненията към Мохмад са за незаконно притежание на оръжие, експлозиви и токсични вещества.

Пред съда в Русе чеченецът заяви, че е невинен и е избягал от родината си заради страх за живота си. Той разказа, че никога не е участвал във войните между Русия и Чечня, нито се е занимавал с политика. Мъжът се разплака, докато обясняваше как заради тормоз от руските спецслужби майка му и баща му са починали, а сестра му е безследно изчезнала. Той е убеден, че ако го върнат в Русия, ще бъде убит в затвора.

"Грешката ми беше, че купих една къща", каза Мохмад Гадамаури. Той обясни, че е купил къща в село в Ингушетия, като бившият й собственик е помолил за известно време да ползва две от стаите с отделен вход. Не е ясно кой е обитавал помещенията, но един ден приятел на въпросния бивш собственик бил арестуван, а Мохмад бил предупреден, че го очакват неприятности. Той се изнесъл със семейството си при родителите си, а впоследствие се оказало, че къщата е била обискирана на два пъти.

Първият път не било намерено нищо, но при втория обиск няколко часа по-късно било открито оръжието и отровни вещества. В продължение на пет месеца чеченецът доброволно ходил във Федералната служба по безопасност, за да съдейства, с каквото може.

Това провокирало бившият собственик на къщата да го заплаши, че ще му търси сметка за конфискуваното оръжие, а също така го заподозрял, че е доносник на ФСБ. Това накарало Мохмад още на следващия ден да замине за Полша, където да поиска статут на бежанец със семейството си, а оттам да се прехвърли в Германия. Въпреки че досега няколко пъти е пътувал извън Германия, никога не е бил арестуван.

Редактор: Георги Иванов

Испания залови терористи, готвели удар в Европа

Испанската полиция арестува трима предполагаеми членове на "Ал Кайда". Мъжете разполагали с експлозиви и планирали да извършат бомбен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...