Съдът в Страсбург пита за експулсирания Абдуллах Бююк

1323
Съдът в Страсбург пита за експулсирания Абдуллах Бююк
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изискал информация от българското правителство за предаването на турските власти на Абдуллах Бююк.

Той беше изпратен в Турция от МВР, въпреки че българският съд отказа два пъти да го екстрадира с аргумента, че ще бъде преследван заради политическите си убеждения. В родната си страна бизнесменът бе обвинен в тероризъм заради симпатиите му към движението на Фетхуллах Гюлен, когото режимът на Реджеп Ердоган обвинява като организатор на опита за преврат от лятото на 2016 година.

Турски бизнесмен, който МВР върна на Ердоган въпреки решение на съда, е заплашен от доживотен затвор

Екстрадираният от България турски бизнесмен Абдулах Бююк ще бъде съден за връзки с проповедника Гюлен и за това, че е използвал лични д...

Бююк е подал жалба срещу страната ни миналата година с твърдение, че нарушен чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека - забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание. В нея се сочи и друго нарушение на конвенцията - на чл. 13 - липса на ефективно вътрешноправно средство за защита от нарушение, предава в."Сега" в днешния си брой.

Информацията беше потвърдена от правосъдното министерство. Според в. "Капитал" ЕСПЧ е поискал информация дали той е имал на разположение ефективно вътрешно правно средство, за да се защити от връщане в Турция.

Бююк беше предаден на турските власти, след като президентството отказа да му даде политическо убежище и с формалния аргумент, че валидността на паспорта му е изтекла. Той беше буквално отвлечен на улица в "Младост" от МВР, а предаването му стана тихомълком - за него се разбра от турските медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com